Hopp til innhold

Voldtektsforsker: – Asylsøkere er like farlige som turister på Hurtigruten

Ifølge voldtektsforsker Ole Kristian Hjemdal er det større grunn til å frykte bekjentskap- og nachspielvoldtekter enn voldtekter utført av asylsøkere og ikke-vestlige innvandrere.

Forsker Ole Kristian Hjemdal ved NKVTS

Forsker Ole Kristian Hjemdal mener det ikke finnes statistikk som støtter påstanden om at asylmottak vil føre med seg flere voldtekter.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Frykten for voldtekter om det blir et asylmottak i Bossekop i Alta er betydelig overdrevet, mener forsker Ole Kristian Hjemdal ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

Økt kriminalitet og fare for voldtekter er blant argumentene som er kommet mot etableringen av et nytt asylmottak i bydelen Bossekop i Alta.

En stor undersøkelse som kom i år viser at voldtekter, utført av folk fra etniske minoritetsgrupper, ikke er registrerbar.

– Så vidt meg bekjent finnes det ikke data av noe slag som kan si noe om en slik sammenheng. På grensen til det flåsete kan man si at hvis det er engstelsen for de fremmede som gjelder, da vil jeg tro at turisme og alle som reiser med Hurtigruten utgjør en minst like stor fare som et asylmottak, sier Hjemdal.

Formannskapet i Alta

Formannskapet i Alta fikk tirsdag en orientering om Hero Norges planer om asylmottak i bydelen Bossekop.

Foto: Rolf Jakobsen/NRK

Hilser velkommen

Det er Hero Norge som planlegger et asylmottak i Bossekop. Selskapet har allerede asylmottak i Alta i dag, men da med en spredt bosetting. Et nytt asylmottak i det gamle Nordlys hotell vil trolig være i drift før jul.

Tirsdag ble formannskapet i Alta kommune orientert om Hero Norges planer om å samle nær 100 asylsøkere under samme tak. Mens planene har skapt frykt for gettotilstander og voldtekter, hilser formannskapet mottaket velkommen.

Ap-politiker Ole Steinar Østlyngen frykter at de mange negative reaksjoner den siste tida kan føre til at Alta får et rasiststempel.

– Jeg synes det er flott med aktivitet og at vi hjelper folk i nød, sier Østlyngen.

Overrasket

Vidar Torheim

Vidar Torheim, Hero Norge.

Foto: Rolf Jakobsen/NRK

Kystpartiets Rut Olsen mener det fortsatt er grunn til å frykte for folks sikkerhet. Hun tar utgangspunkt i Oslo-politiets statistikk for 2011.

– Det er politiet i Norge som selv sier at det fører til økt kriminalitet og voldtekter, sier Olsen

Regionsjef Vidar Torheim i Hero Norge viste til at sigarettsneiper og enkelte tilfeller av høy musikk har vært de alvorligste hendelsene rundt mottakene som drives i Nord-Norge.

Han er overrasket over de krasse reaksjonene som er kommet i Alta – særlig siden sylsøkerne allerede bor i Alta.

– Jeg er overrasket fordi vi har drevet mottak i Alta i seks år. Før oss var det også mottak i Alta, sier Torheim.

Voldtektsrappprt

Forskerne Siri Thoresen og Ole Kristian Hjemdal overrakte tidligere i år justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) en fersk rapport om vold og voldtekt i Norge.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Feil å bruke Oslo-statistikk

I den årsferske rapporten om vold og voldtekt i Norge av blant andre Ole Kristian Hjemdal er den typiske voldtektsovergriperen identifisert som noen helt andre enn asylsøkere eller ikke-vestlige innvandrere.

Relasjonen mellom voldtektsovergriper og offer er som oftest venner, bekjente, nabo, kollega, og nåværende eller tidligere kjæreste eller partner.

Hjemdal bekrefter at ikke-vestlige menn dominerer statistikken over overfallsvoldtekter i Oslo.

– Men å bruke den statistikken til å si noe om en økt risiko ved etableringen av et asylmottak blir helt feil, sier Hjemdal.

– Det er en større sannsynlighet for at overfallsvoldtekter vil bli anmeldt enn såkalte bekjentskap- eller nachspielvoldtekter, som er den vanligste typen.

Angrer ikke

Ole Steinar Østlyngen

Ole Steinar Østlyngen (Ap).

Foto: Rebekka Ellingsen/NRK

Ap-politiker Ole Steinar Østlyngen dro fram eksempelet Brumundal under formannskapsmøtet i Alta. For over 20 år siden ble hedmarksbygda tilholdssted for innvandringsmotstandere og erklærte rasister.

– Det var en by der rasistene samlet seg. Vi er ikke slik i Alta. Vi har noen uheldige uttalelser som jeg tar avstand ifra, sier Østlyngen.

Kystpartiets Rut Olsen mener debatten har blitt preget for mye av hennes voldtektsuttalelser.

– Debatten er trist. Den er gått ut av alle proposisjoner, sier hun.

Men hun angrer ikke på at hun uttrykte frykt for flere voldtekter.

– Det jeg har kunnskap om, skal jeg ikke si det eller komme med hva jeg mener? Da blir det et fattig demokrati, sier Olsen.