Hopp til innhold

Frykter plasten i havet havner i middagen din

De fleste av oss nyter en god tallerken med sjømat fra tid til annen. Nå frykter forskere at plasten som truer det marine økosystemet, også kan finne veien inn i menneskemagen.

Pasta med sjømat

Skal det være litt plast til middagen? Forsøplinga vår får konsekvenser for dem som lever i og rundt havet. Med hva gjør dette med sjømaten du og jeg får servert til middag?

Foto: Jens Blom / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Du har sikkert fått med deg at vårt enorme plastforbruk truer livet under vann, og at fugler, fisker og hvaler ikke vet forskjellen på vårt avfall og deres mat.

Den strandede hvalen ble et symbol på plasttrusselen i 2017. Nå har sjøfuglen blitt et nytt skrekkeksempel.

Havforskningsinstituttets nyeste studie viser nemlig at halvparten av de døde sjøfuglene de undersøkte i Sør-Norge, hadde plast i magen. På Svalbard gjaldt dette 20 prosent av fuglene.

– Dette er tragisk, og et veldig sterkt signal om at plasten vår når næringskjeden, forteller forsker og marinbiolog Lene Buhl-Mortensen ved Havforskningsinstituttet.

Studien er gjort i samarbeid med Polarinstituttet og Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Har du blitt inspirert av vår reporter Oda Viken? Sjekk også ut disse rådene om hvordan du kan leve mer plastfritt

Kan havne i magen vår

Når plasten vår havner i havet, får den smak og lukt av det miljøet den flyter rundt i. Dermed kan fugler og fisker få inntrykk av dette er spiselige ting, og plasten havner i magene deres.

Buhl-Mortensen forteller at det de nå er mest bekymret for er de små plastbitene, den såkalte mikroplasten, som de mener kan havne i vår middag også.

– Vi ser tegn på at plastpartikler som er veldig små, kan finne veien inn i vev hos for eksempel blåskjell. Når vi spiser det kan også vi få det i oss.

Mortensen legger til at forskerne er i tvil om dette er en reell fare enda, men at det er en bekymringsverdig trussel som det må forskes mer på.

Hvordan havner egentlig kondomer, skosåler og ketsjupflasker i fjæra? Ingen vil innrømme at de kaster, men Line går under vann og under jorda for å finne svar. Når hun plutselig finner tre døde dyr på ei strand, skjønner hun at noe må gjøres. Men hva?

I første episode av Planet Plast, prøver programleder Line Elvsåshagen å finne ut hvor plasten i havet kommer fra, og hvordan det påvirker de som lever under vann.

Verst i sør, best i nord

Forskerne finner at det er en markant mye lavere mengde søppel i nord, sammenlignet med Nordsjøen og sørlige områder. Dette kan blant annet forklares med at Svalbard er et mer isolert område, og at havstrømmene ikke når øyriket på samme måte.

Hvor plasten egentlig kommer fra, er ikke alltid like lett å undersøke, forteller Buhl-Mortensen.

– Men vi vet vi er flinke til å produsere søppel på egen hånd her i Norge. Vi finner mye garn, fiskekasser og annet søppel fra fiskeri, og dette har sannsynligvis ikke kommet langveisfra.

Plast i mager fra havhester på Svalbard

Noe av plasten forskerne fant i magene til havhestene (en type sjøfugl) på Svalbard høsten 2013.

Foto: Geir Wing Gabrielsen / Norsk Polarinstitutt

Nå håper hun at den store usikkerheten knyttet til konsekvenser av plastforsøpling, gjør at flere tar på seg oppgaven med å studere det nøyere.

Viktigst av alt at vi slutter å bruke havet som søppelfylling, legger hun til:

– Vi har vel alle kjent på ubehaget med å sitte på en strand med søppel.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark