Frykter overstyring fra staten

Etter møtet i kommunestyret i Kautokeino på mandag ble det klart at det ikke vil bli gruvedrift i Biedjovaggi. Kommunepolitikerene frykter likevel at avgjørelsen skal bli overstyrt av staten.

Nei til gruvedrift

Flertallet i kommunestyret sa i dag nei til konsekvensutredningen for gruvedrift til Arctic Gold AB i Biedjovággi-området.

Det betyr ikke at kampen mot gruvedrift er over for Kautokeino.
Kommunepolitikerne frykter nå at sentrale myndigheter skal kunne overstyre vedtaket.

Statlig tvang

I mars skrev finnmarkdagblad.no at gruveselskapet så på signaliseringen om statlig tvang som et godt tegn i forbindelse med deres planer i Biedjovággi-området.

Forrige mandag stemte flertallet i formannskapsmøtet ja til planprogram og konsekvensutredning.
Arctic Gold har og formannskapet ble også enige om en avtale som gir gevinster for 20 millioner norske kroner i ulike tiltak i kommunen om det blir gruvedrift.

Avtale kan sikre inntekt

Ordfører Klemet Erland Hætta sa til NRK etter møtet at det er viktig å sikre kommunen økonomisk gevinst om regjeringen skulle bestemme seg for å overkjøre lokaldemokratiet.

– Og da trer avtalen i kraft og sikrer Kautokeino kommune ekstra inntekter forut det som gruveselskapet likevel må betale til lokalsamfunnet, sier han.

kommunestyremøte kautokeino

Ordfører Klemet Erland Hætta og Kautokeino kommune har sikret inntekt til kommunen dersom regjeringen skulle overstyre vedtaket

Foto: Robin Mortensen / NRK