Hopp til innhold

Politiet legger ned UP i ett år: – Jeg syns det er merkelig

Flere er skeptiske til prøveprosjektet der UP i Nord-Troms og Finnmark legges ned i ett år.

UP på kontroll i Bodø

Flere er skeptiske til prøveordningen i Nord-Troms og Finnmark.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Etter at NRK omtalte prøveprosjektet i Nord-Troms og Finnmark, hvor de skal legge ned Utrykningspoliti-tjenesten i ett år, er det mange som har reagert.

MA – Rusfri trafikk, en frivillig organisasjon som arbeider mot rus i trafikken, er blant dem som kritiserer avgjørelsen.

Generalsekretær i organisasjonen, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, sier til NRK at hun er forbauset over at dette er noe politidistriktene selv ønsker.

– Særlig når man ser på de tallene som gjelder for Finnmark på ruskjøring. Jeg syns det er merkelig.

Fjellvang Kristoffersen peker på at Finnmark er på toppen nasjonalt når det kommer til rusrelaterte trafikkulykker, og hun frykter at man vil se en økning når UP legges ned.

– Jeg klarer ikke å se for meg at trafikkontroller og det å være synlig på veiene vil bli like høyt prioritert på samme måte.

Hun sier erfaring i andre land viser at antall farts- og ruskontroller går ned når ordinært politi tar over trafikktjenesten.

Generalsekretær i MA – rusfri trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen

MA – rusfri trafikk stiller oss undere til prøveprosjektet og frykter gradvis nedleggelse av UP.

Foto: Privat

– Håper jeg får feil

Dette peker også UP-sjef Steven Hasseldal på. Han er svært bekymret for utfallet av prosjektet.

Han viser til at UP i Finnmark har jobbet mye med å få ned antall trafikkulykker i sitt distrikt, og mener dette er noe politidistriktet nedprioriterte tidligere.

– Når de nå skal overta dette helt fullt alene, så er jeg bekymret for at det over tid ikke vil få nødvendig prioritering, og at ulykkene igjen kan øke.

Ifølge Hasseldal er det ti stillinger i UP som skal over til ordinær politivirksomhet.

– Jeg tror ikke de kommer til å merke noe på beredskapen, men jeg tror dessverre at det kommer til å gå utover trafikksikkerheten, sier Hasseldal.

– Jeg er også bekymret for at man over tid vil prioritere andre oppgaver enn trafikksikkerhet, og da kan ulykkene gå opp igjen.

Hasseldal sier han håper han tar feil, men er bekymret for utfallet av ordningen.

Steven Hasseldal, UP-sjef

UP-sjef Steven Hasseldal er bekymret for en økning i trafikkulykker som følge av ordningen, men håper han tar feil.

Foto: Utrykningspolitiet (UP)

Ordfører i Vadsø, Wenche Pedersen, er også skeptisk til prøveordningen, og sier hun vil følge nøye med på utviklingen.

– Det sier jo det meste når også UP-sjefen er skeptisk.

Lørdag var det en alvorlig trafikkulykke i Vadsø knyttet til rus. Selv om ordføreren ikke vil kommentere hendelsen direkte, er hun bekymret for fremtiden til trafikksikkerheten i Finnmark.

– Det har alltid vært slik at når man snakker om samferdsel snakker man om veien og fart, men man må drive et holdningsskapende arbeid og det er der jeg har oppfattet at UP har hatt en veldig viktig rolle. Både med å være ute på veien og med samarbeidet de har hatt med andre etater.

Wenche Pedersen (Ap) og Hans-Jacob Bønå (H)

– Jeg er veldig redd for at dette vil være et kraftig tilbakeslag for trafikksikkerhetsarbeidet, sier Vadsø ordfører Wenche Pedersen.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Skal ikke avvikle trafikktjenesten

Politimester i Finnmark, Ellen Katrine Hætta understreker overfor NRK at de ikke skal avvikle trafikktjenesten, men ønsker dette for å kunne disponere resurser etter behov.

Hætta mener også at de med denne ordningen vil ha mulighet til å sette flere personer til trafikksikkerhet enn hva UP selv har i dag.

– Vi skal selvfølgelig gjøre alt vi kan for å forebygge all type kriminalitet, også når det gjelder trafikk. Så vi kommer til å fortsette jobbe med forebyggende arbeid opp mot trafikk, sier Hætta.

Hætta informere om at prosjektet vil bli evaluert i ettertid før man ser om det vil bli en mer permanent løsning.

Assisterende politidirektør, Håkon Skulstad, skriver i en e-post til NRK at prosjektet omhandler å innlemme UP-mannskapet til ordinær polititjeneste.

Det handler om å få til mer tilstedeværende polititjeneste, bedre beredskap og kortere responstid med tilgjengelige politiressurser. God trafikksikkerhet er en viktig del av det.

Politimester Ellen Katrine Hætta i Øst-Finnmark politidistrikt.

Politimester Ellen Katrine Hætta understreker at trafikktjenesten ikke skal avvikles som følge av prosjektet.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark