Frykter mindre fly uten trykkabin i Finnmark

Mindre fly uten trykkabin kan komme til å operere flere ruter i Finnmark, mener Senterpartiet. Fylkesråd er bekymret for pasienttransporten.

Widerøe Dash 8-103 GARDERMOEN

Senterpartiet mener regjeringens nye anbud åpner for at små fly uten trykkabin kan fly flere ruter i Nord-Norge. (Bildet er kun brukt som illustrasjon.)

Foto: Kyrre Lien / NTB SCANPIX

Regjeringens nye anbudsutlysning åpner for at mindre fly uten trykkabin kan fly flere ruter i Nord-Norge, mener Senterpartiet. Det er særlig ruter i Finnmark, der det ikke er krav om trykkabin, partiet tror dette kan bli aktuelt.

Men statssekretær Tom Cato Karlsen mener regjeringens politiske motstandere sprer feilinformasjon.

– I anbudet har man lagt opp til at man kan bruke mindre fly. Blant annet for å øke konkurransen. Men mindre flytyper betyr også at man risikerer å få avganger med fly som ikke har trykkabin. Det er uheldig både for regulariteten, men også ut ifra et helseperspektiv, sier Willfred Norlund i Senterpartiet og fylkesråd for samferdsel i Nordland.

Willfred Nordlund (Sp) i Nordland

Willfred Nordlund (Sp) i Nordland.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Bekymret for pasienter

Nordlund mener at regjeringens nye anbudsutlysning for flyruter i Nord-Norge åpner for bruk av mindre fly uten trykkabin. Han er spesielt bekymret for pasienter som er avhengig av å fly til og fra behandling.

– Tidligere så har det vært såpass store produksjoner at det har vært større flytyper med trykkabin som har vært aktuell, sier han.

Men statssekretær i samferdselsdepartementet Tom Cato Karlsen fra Fremskrittspartiet, mener det finnes fly med kun seks seter som har trykkabin.

– Flystørrelsen har ingen ting med trykkabin eller ikke å gjøre, sier Karlsen.

– Vi har ikke gjort noe som gjør det mer sannsynlig at det blir fly uten trykkabin, sier Karlsen.

Tom Cato Karlsen

Statssekretær Tom Cato Karlsen i Samferdselsdepartementet mener at flystørrelsen ikke har noe med trykkabin eller ikke å gjøre.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Mener opposisjonen feilinformerer

Karlsen reagerer på det han opplever som at opposisjonen sprer en forestilling om at de nå fjerner kravet om trykkabin på flere flyvninger i nord

– Vi er fult klar over at enkelte politiske parti springer rundt i Nord-Norge og forteller at det har vært krav til trykkabin, noe som det aldri har vært, sier han.

Wilfred Norlund på sin side mener at statssekretæren må ta lokalpolitikerne sine bekymringer på alvor.

– Trykkabinen er en av de tingene som man kan sette krav om. Det gjør at man sikrer gode nok pasienttransporter i Nord-Norge, sier han.