Hopp til innhold

Flere sykehus og militærleire rammet av koronasmitte – mange i karantene

Koronasmitten rammer nå hardt flere steder i landet. I flere militærleire pågår intens smittesporing og helsepersonell ved flere norske sykehus er satt i karantene det siste døgnet.

skjold leir

SMITTESPORING: Det pågår intens smittesporing ved Skjold leir i Målselv etter utbrudd av koronasmitte.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

50 personer er nå i karantene i Skjold leir i Målselv kommune etter smittetilfellene i Setermoen leir i nabokommunen Bardu.

– Vi har satt flere i karantene enn det retningslinjene tilsier, men det er for å være på den sikre sida og vi tar de forholdsreglene som vi kan, sier talsmann i Hæren, Eirik Skomedal.

Målselv kommune sendte fredag kveld ut en pressemelding om at en av de ansatte fra Setermoen leir som nå har testet positivt, deltok på et kurs ved Skjold leir tidligere i uken.

Talsmann i Hæren, Eirik Skomedal

MANGE I KARANTENE: Talsmann i Hæren, Eirik Skomedal, har satt flere i karantene enn nødvendig i håp om å stoppe spredningen av covid-19.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Intens smittesporing

På kurset var det rundt 25 deltagere. Nå er alle satt i karantene. I tillegg er 25 nye personer blitt satt i karantene etter å ha vært i nærkontakt med et bekreftet smittetilfelle på Setermoen leir.

Rundt 170 personer er testet for korona, etter at to ansatte i panserbataljonen fikk påvist smitte på onsdag. Totalt 20 personer er smittet i forbindelse med utbruddet i Setermoen leir.

19 av dem er tilknyttet leiren. I tillegg er en amerikansk soldat smittet. Han regnes som et isolert smittetilfelle.

Setermoen Leir

HARDT RAMMET: Utbruddet av korona rammer hardt i Setermoen leir og vernepliktige har fått portforbud.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

– Vi jobber på spreng med smittesporing, og det er særlig viktig å finne «pasient 0», sier ordfører i Bardu kommune, Toralf Heimdal.

Kommunen tror smitten kan stamme fra kursinstruktører som kom fra Østerdalen garnison. De venter på svar fra tester som kan avsløre dette.

Toralf Heimdal, ordfører i Bardu

SMITTE FRA SØR: Ordfører i Bardu kommune, Toralf Heimdal, tror smitten stammer fra kursinstruktører fra Østerdalen garnison.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

– Kurset ble holdt i Setermoen leir i forbindelse med at en avdeling skal reise på oppdrag i utlandet. Det er norsk personell, sier Heimdal.

Vernepliktige har fått portforbud og alle på Setermoen skal begrense nærkontakter.

Ved Rena leir i Østerdalen har seks personer testet positivt på covid-19 det siste døgnet.

Høye smittetall i Norge

Det er nå registrert 498 nye smittetilfeller i Norge det siste døgnet, det er det høyeste tallet nye smittede i Norge på under et døgn under koronapandemien.

Bare i Oslo er det meldt om 149 nye smittetilfeller av korona det siste døgnet

60 koronasmittede personer er innlagt ved norske sykehus. Fire av dem får behandlng i respirator.

Den siste uken har 2 530 personer testet positivt for covid-19.

Fasaden til deler av St. Olavs hospital i Trondheim. Vi ser flere bygninger.

SYKEHUSANSATTE I KARANTENE: 29 ansatte ved St. Olavs hospital er satt i karantene etter at pasient som var innom flere avdelinger testet positivt på covid-19.

Foto: Anders Werner Øfsti / NRK

Sykehusansatte i karantene

I går ble det kjent at 29 ansatte ved St. Olavs hospital i Trondheim er satt i karantene etter at en pasient fikk påvist covid-19. Nå opplever flere sykehus det samme.

En ansatt ved øyeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus har testa positivt på covid-19, og 13 andre medarbeidere ved avdelingen er satt i karantene.

Ingen pasienter er isolerte eller satt i karantene, men øyeoperasjoner i neste uke bli utsatt.

Tre personer er smitta og 11 er nå i karantene etter koronasmitte ved Drammen, Blakstad og Ringerike sykehus. Smittesporing er i gang, og smittetilfellene vil ikke påvirke driften ved noen av de tre sykehusene, melder Vestre Viken helseforetak.

Ved Sykehuset Namsos er 11 ansatte i karantene etter at de kan ha hatt nærkontakt med en person med påvist smitte. Ingen av ansatte i karantene har symptomer, føler seg syke eller har mistanke om smitte. Drifta også her går som normalt.

Marit Kvikne

PÅVIRKER IKKE DRIFTA: Kommunikasjonsdirektør ved St. Olav, Marit Kvikne, sier at situasjonen ikke får følger for drifta av sykehuset.

Foto: Pål Haugbro / NRK

– Foreløpig er det ingen varsel om symptomer på koronasmitte for noen av de 29 ansatte som nå er i karantene. Det sier Marit Kvikne, kommunikasjonsdirektør ved St. Olav.

– Det viktigste er å få smittespora alle, og vi mener at det er gjort nå. Utover de 29 som ble satt i karantene i går kveld er ingen nye ansatte ved sykehuset satt i karantene.

Helsepersonellet som er i karantene jobber ved tre til fire ulike avdelinger, noe som gjør at drifta ved sykehuset går som normalt.

Stengt en barneskole

I Bardu har smittesporingsarbeidet ført til at en barneskole er stengt etter opplysninger om nærkontakter.

En ansatt ved skolen har testet positivt for covid-19.

– Skolen vil være stengt fremover. Kommunen ber også lokalbefolkninga om å være ekstra aktsomme og begrense antall nærkontakter, sier smittevernoverlege Vidar Bjørnås.

Smittevernoverlege Vidar Bjørnås.

KRISESTAB: Smittevernoverlege i Bardu kommune, Vidar Bjørnås, sier det er satt krisestab i både Bardu og Målselv kommune.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Til tross for utbruddene vil ikke smittevernoverlegen klassifisere kommunen som rød sone.

– Smitteutbruddet er fortsatt kun i en begrenset gruppe på Setermoen. Vi får i løpet av helgen vite om det er smitte i lokalbefolkningen, og da kan det påvirke hele regionen.

Før disse tilfellene har ikke Bardu hatt noen smittetilfeller siden mars.

– Det er først og fremst tøft på helsesiden, men i dag har fylkeslegen vært i kontakt med FHI for å få bistand fra dem. I tillegg bidrar Forsvaret med egne sykestuer hvor vi kan ta prøver, sier ordfører Toralf Heimdal.

20 nye smittede i Drammen

Det siste døgnet har 20 personer i Drammen fått påvist koronasmitte. Halvparten har foreløpig ukjent smittevei, skriver Drammen kommune på sine nettsider lørdag.

– For ti av dem som nå er blitt smittet, har det så langt ikke vært mulig å fastslå en sikker smittevei. Arbeidet med å kartlegge smitteveien fortsetter, skriver kommunen.

Blant de smittede er det fire elever på Drammen videregående skole. Berørte klasser settes i karantene.