– Det skjer gjennom å ikke rapportere avvikene og de feilene man ser og oppdager videre. Man gjør de tingene som må gjøres akkurat der og da for pasienten, men man sørger ikke for at det ikke skjer igjen, sier Lill Sverresdatter Larsen.
Hun har skrevet masteroppgave om avviksregistrering blant sykepleiere.
Gjennom intervjuer med flere sykepleiere har hun sett at mange ikke rapporterer om det de mener er feilbehandling.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Typiske sykepleieroppgaver
– Det er flere ting, alt fra feilmedisinering til typiske sykepleieroppgaver som går på ernæring, at du finner noe i senga som kan skape liggesår, manglende eller dårlig hygiene eller dårlig kalibrerte blodsukkerapparat som man skal gi medisiner ut fra, sier Larsen.
– Dette er altså feil som aldri når ledelsen eller andre som burde vite om slike feil?
– I alle fall altfor sjelden.
- LES OGSÅ:
– Stort fokus
Einar Bugge i Helse Nord.
Foto: NRKEinar Bugge, fag- og forskingssjef i Helse Nord, innrømmer at det er for dårlig rapportering i dag, men sier de har laget systemer slik at det skal bli enklere å føre avvik i fremtiden.
– Det er klart det er viktig at folk også melder avvik. Det er også gjort enkelte endringer i modulen for å melde avvik. Vi har et stort fokus i foretaket på at man skal melde avvik, og vi fører statistikk og ønsker at det meldes mer, sier Bugge.
Larsen frykter konsekvensene på lang sikt.
– Det handler om at sykepleierne tar ansvar for pasienten der og da, men de tar ikke det som kan kalles et systemansvar som er viktig for langsiktig pasientsikkerhet, sier hun.
- LES OGSÅ: