Tillitsvalgte om avisprosessen i Finnmark: – Det er som et hurtigtog

Amedias utredning om å slå sammen to aviser til en felles fylkesavis i Finnmark, gjør at mange avisansatte nå er bekymret for jobbene sine.

Finnmark Dagblad

Finnmark Dagblad, her fra redaksjonen i Hammerfest, kan bli slått sammen med avisa Finnmarken til en stor fylkesavis for Finnmark. (På bildet f.v. redaktør Sverre Joakimsen, nettleder Stian Eliassen og redaksjonssjef Skjalg A. Jensen.)

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Leder Christel-Beate Jorilldatter i Finnmark Dagblads redaksjonsklubb, sier de er svært bekymret for jobbene sine, når det nå vurderes å slå sammen Finnmarken og Finnmark Dagblad til en stor fylkesavis for hele Finnmark.

Dette gjøres fordi tallene for Amedia-konsernet viser at annonseinntektene faller stadig raskere, og avisene sliter økonomisk.

– Vi har sammen med klubben i Finnmarken sendt en uttalelse til konsernledelsen. Der ber vi dem bremse hele denne prosessen. Vi er bekymret over hvor fort dette går, for det er som et hurtigtog, sier Jorilldatter.

Planen er at en avgjørelse om eventuell sammeslåing kommer før sommerferien.

Mister minst 4 stillinger

De har sendt spørsmål til konsernledelsen i Amedia, om de egentlig tar seg god nok tid til dette.

– Det er en såpass stor endring at det er rart å ta så store avgjørelser så raskt. Det gjelder jo mange års avishistorie som blir borte, sier hun.

Finnmarksaviser

Finnmarken og Finnmark Dagblad slik de ser ut på papir nå.

De har fått varsel om at det blir kutt av minimum 4 stillinger i Finnmark Dagblad, ved en sammenslåing.

– Vi er godt informert om situasjonen, og er klar over at det må kuttes, men er som sagt bekymret for jobbene våre, fastslår hun.

Frykter knapp avgjørelse

Finnmark Journalistlag (FJ) sier i en uttalelse om utredningen av en fylkesavis, at de «oppfordrer mediehusene sterkt til å ivareta de ansattes og tillitsvalgtes interesser og synspunkter i saken, i henhold til gjeldende avtaler og lover».

FJ frykter at en avgjørelse før sommeren blir for knapp, der konsekvensene kan vise seg vanskelige å snu.

Satser på innholdet

– Dette er noe som utredes nå, og det er ikke avgjort noe ennå, sier Gard L. Michalsen, redaktør i avisa Finnmarken i Vadsø.

De tenker at leserne er opptatt av godt innhold. Leserne er etterhvert mindre opptatt av hvor de får det gode innholdet, hvilken logo som står øverst på papiret eller skjermen der de leser sakene.

– Det viktigste satsingsområdet er å skape innhold i alle kanaler, som er så godt at folk er villig til å betale for det digitalt, sier Michalsen.

Blir færre ansatte

Gard L. Michalsen

Redaktør Gard L. Michalsen i Finnmarken, sier det kommer til å bli færre folk i avisa.

Foto: Ove Aalo

Med dagens utvikling innen avisbransjen i Norge, så tror han at nyhetsdekningen kan bli styrket ved en sammenslåing av redaksjonene fra to til en avis.

– Dette er ikke en utredning på om vi skal kutte eller ikke, for vi må kutte uansett. Amedia tjener ikke penger lengre, så noe må vi gjøre. Spørsmålet er derfor hva vi skal gjøre med de ressursene vi har igjen.

Hvis sammenslåing, vil journalister fra din redaksjon miste jobben?

– Det kan jeg ikke svare på nå, men vi vil bli færre folk, svarer Finnmarkens redaktør.

Leserne vil ha kvalitet

Journalist i Finnmarken i Kirkenes, Amund Trellevik, tror en eventuell sammenslåing vil bety at de får mer ressurser til å skape kvalitetsjournalistikk.

– Vi i redaksjonen er svært opptatt av at denne eventuelle sammenslåingen ikke vil bety at det blir færre folk i redaksjonen for å lage journalistikk. Vi vil lage et sterkt produkt som er relevant, sier han.

Trellevik sier at medienorge er i endring, der avisene ikke lenger tjener penger.

– Man må se på struktur, på hvordan man jobber og organisere ressursene for å lage et produkt som overlever framtida, slår Trellevik fast.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Turi Enoksen

Se ukens siste Nordnytt med Turi Enoksen