Frykter folk har skremt Hvaldimir vekk fra Hammerfest

En av forskerne som tar hånd om Hvaldimir spør seg nå om noen har skremt hvithvalen vekk fra havnen i Hammerfest. Frp-politiker mener på sin side at det er «tragisk» å lokke Hvaldimir tilbake til havneområde.

Hvaldimir ved Altneset

Hvaldimir svømmende rundt ved Altneset søndag formiddag.

Foto: Terje Samuelsen

Etter at Hvaldimir ble funnet i Kårhamn i går, har han på nytt dratt av gårde. I løpet av natten eller morgenen har hvithvalen svømt hele veien rundt øya Seiland, i formiddag ble han observert ved Altneset i Rognsundet utenfor Alta.

Fra Hammerfest til Altneset er svømmeturen på over 50 kilometer.

Eve Jourdain er blant dem som har tatt seg av hvithvalen siste månedene, hun er fortvilet over situasjonen, og stiller nå spørsmål ved hvorvidt Hvaldimir forlat Hammerfest av egen vilje.

Hvaldimir i Kårhamn

Eve Jourdain sammen med Hvaldimir lørdag.

Foto: Ernst Johansen

– Forlot han fordi han ble forstyrret av høy aktivitet og høye lyder? Eller lokket eller skremte folk i båt ham ut av havnen? Hvis dette er tilfellet, og Hvaldimir ikke greier å finne veien tilbake, kan han være veldig forvirret nå, skriver Eve Jourdain i et følelsesladd innlegg på Facebook. – Hjertet mitt er knust, skriver hun også.

«Tragisk å omtrent kidnappe et dyr»

Hva som nå skal gjøres med Hvaldimir er uklart. Forsøket på å få ham med tilbake til Hammerfest i går ble avbrutt etter at han forsvant fra følgebåten. Nå er hvithvalen 50-60 kilometer unna det som har vært hjemsted siste månedene. Norwegian Orca Survey, som har fulgt opp Hvaldimir, trenger flere og større følgebåter for å få ham med seg.

I sosiale medier er Hvaldimir et omdiskutert dyr, og det er ikke fritt for folk som mener hvithvalen burde få svømme sin egen sjø.

Blant dem som er kritisk til opplegget rundt Hvaldimir, er politiker Claus Jørstad (Frp), som i går omtalte aksjonen for å få hvithvalen tilbake til Hammerfest som «tragisk» og «kidnapping».

Claus Jørstad, Facebook

– Dersom man skal ha en hval i fangenskap, burde den heller sendes til et sted hvor den har trygge omgivelser og får skikkelig pass. Akkurat nå brukes hvalen kun til underholdning uten optimal sikkerhet, sier han til NRK i dag.

– Står du inne for ordbruken i gårsdagens facebookinnlegg?

– Ja, jeg syns det er tragisk at man regelrett lokker den tilbake til et havneområde.

Lei av å negativ kritikk

– Hvaldimir klarer seg fint noen dager uten mat, men han greier ikke å fange fisk selv, så om han skal overleve trenger han hjelp av mennesker, sier Eve Jourdain.

Hun har sett seg lei av kritikken hun og forskerne møter fra enkelte.

– Vi er leie av å kaste vekk tid og energi på å svare på dumme kommentarer i sosiale medier. Siden det ikke er vi, men Hammerfest kommune, som må beslutte hva som skal gjøres med hvalen, er det fint om de som er uenige i måten Hvaldimir blir håndtert på heller tar det opp direkte med dem, sier Jourdain.