Hopp til innhold

Frykter en klimaavtale som bare gjør større skade på kloden

Denne uken startet klimatoppmøtet i Paris. Miljøvernorganisasjonene tør ikke håpe på så altfor mye.

Ekstremværet Ole i Bodø

Klimaforskerne ser for seg at forandringer i klimaet kan føre til mer ekstremvær. Som da 'Ole' herjet i Bodø.

Foto: Larsen, Marius Helge / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Vi er redd for at vi ender opp med en avtale som er verre enn ingen avtale, sier sentralstyremedlem i Natur og Ungdom, Tale Hammerø Ellingvåg.

Tale Ellingvåg

Tale Hammerø Ellingvåg i Natur og ungdom

Foto: Tonje Sofie Eriksson / Natur og ungdom

Alle frykter et nytt «Copenhagen Moment», mener hun. Klimatoppmøtet København i 2009 var hausset opp, men resulterte ikke i noe konstruktivt.

Ellingvåg mener det er viktig å unngå et slik utfall i Paris, men frykter forhandlere og politisk ledelse er for opptatt av å unngå en ny fiasko.

Mandag startet det 21. klimatoppmøtet i Frankrikes hovedstad. Men norske miljøvernere er altså skeptiske til Paris-møtet. Etter at Koyoto-avtalen ble vedtatt i 1997, har de fleste klimatoppmøtene skuffet miljøvernerne over hele verden.

– Alle må ta ansvar

Truls Gulowsen

Truls Gulowsen i Greenpeace mener de største stegene mot et bedre klima skjer på nasjonalt plan, som Norges uttrekk av penger fra kullinvesteringer, USAs nei til leteboring i Arktis, nye utslippskrav til biler i en rekke land og Kinas og Tysklands nærings- og klimapolitiske satsing på fornybar energi.

Foto: Elisabeth Sperre Alnes

– Det haster med en global klimaavtale. Myndigheter verden over er blitt eksperter i å si at «alle må ta ansvar», for deretter å frita seg selv for det samme ansvaret, sier Truls Gulowsen i Greenpeace Norge.

Han mener en global avtale ville gitt en større legitimitet til regjeringer som vil kutte utslippene sine, selv med negative konsekvenser for industri og næringsliv.

Det er store forventninger til klimatoppmøtet. Under fjorårets forhandlinger i Peru ble partene enige om grunnlaget for en global klimaavtale som skal vedtas i Frankrike. Men også Gulowsen frykter at møtet i Paris fører til en svak bindende avtale.

– Det er faktisk bedre med en ambisiøs ikke-bindende avtale enn en bindende avtale som ikke hjelper noen ting.

Noen av kravene fra miljøvernerne

Selv om miljøvernorganisasjonene ikke tør bygge opp for høye forhåpninger før møtet i Paris, har de noen tydelige ønsker for hva en eventuell ny avtale bør inneholde.

Hallstein Havåg

Hallstein Havåg i Bellona.

Foto: Maya B. Vedeld / Bellona

Bellona tror ikke en slik avtale vil ikke komme på plass i Paris. De politiske rammebetingelsene og den politiske viljen er ikke stor nok til det, mener fagsjef i Bellona, Hallstein Havåg.

– Det betyr imidlertid ikke at utfallet blir negativt. Alle de viktige initiativene som kommer fra nasjonale myndigheter og næringsliv de siste årene viser at klimakampen kan gå framover uavhengig av en internasjonal klimaavtale, sier han.

– Men det er ingen tvil om at jobben med å ta i bruk klimaløsninger i hvert eneste land blir enklere hvis vi har en omfattende, global og bindende klimaavtale, sier Havåg.

Vil påvirke verdenslederne

Barna fra NRK-serien «Oppdrag Nansen» skal til den franske hovedstaden, blant annet for å holde et foredrag. De har som mål å få de mektigste politikerne i verden til å love å tenke på barna når de går inn i forhandlingene.

Med denne videoen ønsker barna i «Oppdrag Nansen» å nå Barack Obama:

Four kids went all the way to the North Pole. Now they want to tell the leaders of the world what they saw. The pole is melting. Help us save it.