Frykter Alta som hurtigrute-stopp

Alta som hurtigrutestopp kan ødelegge for andre anløp, frykter kystordførere.

MS Nordnorge
Foto: HANDOUT, Handout, Foto: handout / SCANPIX

Folk i Alta mobiliserer nå for at byen skal bli ny anløpshavn for Hurtigruta. Samferdselsepartementet og Landsdelsutvalget åpner for både kutt og endringer i forhold til dagens rute når Hurtigrutens seiligsmønster skal vurderes til våren.

Nå frykter flere kystordførere at slike endringer vil gå ut over mange mindre stoppesteder langs ruta. Men Hurtigrutens konserdirektør Leif Øverland er langt mer positiv til forslaget om det nye anløpet.

- Alta er et veldig spennende sted som har utviklet et fantastisk turistprodukt, ikke minst på vinteren, sier Øverland.

- Kan se fremover

Store krefter i Alta kjemper for å få byen inn på seiligslista til Hurtigruten. Til våren skal ny konsesjon for trafikk ut på anbud, og Samferdselsepartementet åpner for både kutt og endringer i forhold til dagens rute.

- Det som er så spennende med et nytt anbud er at man kan se fremover og ikke bare i bakspeilet. Jeg tror at det nødvendigvis i fremtiden må bli noen endringer, sier konserndirektør Øverland.

Redde i Loppa

Ordfører i Loppa Jan Eirik Jensen frykter at et evtenuelt anløp i Alta vil gå utover både Øksfjord og flere andre mindre stoppesteder langs kysten. Han mobiliserer nå for å beholde Hurtigrutens seilignsmønster slik det er i dag i Nord-Norge.

- Jeg vil ta kontakt med de berørte parter og gjerne alle ordføreren i Finnmark fylke. Rett over nyttår kommer vi til å møtes for å mobilsere mot det som nå skjer, Jan Eirik Jensen.

Kommersielt anløp

Berit Erdal i Alta kommune tror Hurtigrutens dårlige økonomi vil tvinge politikerne til å vurdere kommersielle stoppesteder som Alta, stoppesteder som gir økt turisme på hurtigruta.

- Det er her vi tror Alta har mye å tilby, at det kan være et kommersielt anløp for Hurtigruta og anløpet som gjør at Hurtigruta fortsatt kommer til Finnmark, sier hun.