Frykter 100 000 flyktninger i måneden

Leder for Høyre i Finnmark, Jo Inge Hesjevik, frykter Norge kan bli som Hellas.

Asylsøkere

En norsk politikvinne sammen en gruppe asylsøkere på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen i Finnmark.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Hvis alle som kommer til Russland kan ta toget til Storskog og melde seg som flyktning i Norge, vil det være en enklere vei inn i Europa enn det å ta seg over til Hellas er i dag, sier leder i Finnmark Høyre, Jo Inge Hesjevik.

Jo Inge Hesjevik

Leder i Finnmark Høyre, Jo Inge Hesjevik.

Foto: Stian Strøm / NRK

Den norske regjeringen har fått sterkt kritikk for å ha sendt asylsøkere tilbake til Russland. Mange nasjonale og internasjonale organisasjoner mener Russland ikke er et trygt land å returnere asylsøkerne til, deriblant FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Utenriksminister Børge Brende sa 24. januar at han regner med å sende alle de rundt 700 asylsøkerne som enten har opphold i Russland, russisk multivisum eller russisk statsborgerskap tilbake til vår nabo i øst.

Likevel er det usikkerhet rundt spørsmålet om Norge skal akseptere forutsetningen om at Russland ikke er et trygt land å sende asylsøkerne til. Da vil de altså ikke bli sendt tilbake til Russland når de har kommet til Norge.

– Dersom det skjer, kan Storskog bli hovedveien inn i Europa og 100 000 flyktninger i måneden er kanskje ikke et høyt tall en gang, mener Jo Inge Hesjevik i Finnmark Høyre.