Hopp til innhold

Frykten for arbeidsplassene i Vadsø fortsetter

LO mener regjeringen er for vag i svarene på hvordan de skal sikre fremtiden for fylkeshovedstaden i Finnmark.

Jo Inge Hesjevik

Leder for Høyres fylkestingsgruppe, Jo Inge Hesjevik, mener kritikerne til regionreformen er for utålmodige.

Foto: Allan Klo / NRK

– Spesielt i Vadsø vurderer folk å flytte og selge på grunn av usikkerheten knyttet til framtiden. Når alle disse arbeidsplassene med stor kompetanse blir satt i spill, så er det klart at det kan få kjempetrasige konsekvenser for Finnmark, sier LO-sekretær i Finnmark, Bjørn Johansen.

– Bidrar til usikkerheten

Etter at Stortinget i forrige uke vedtok å slå sammen fylkeskommunene i Troms og Finnmark, har usikkerheten begynt å snike seg inn hos de 130 ansatte ved fylkesadministrasjonen i Vadsø.

– Jeg tror det skaper stor usikkerhet for de ansatte på fylkeshuset, men det er ikke bare der. Også ellers i fylket er det usikkerhet med tanke på hvordan dette skal bli. Det her er snakk om arbeidet til folk, og dette vedtaket har bidratt til en stor usikkerhet for vanlige folk også, sier Johansen.

Bjørn Johansen, LO

LO-sekretær i Finnmark, Bjørn Johansen, sier han er lei av usikkerheten knyttet til regionreformen.

Foto: Allan Klo / NRK

I går sa statsminister Erna Solberg til NRK at regjeringen vil sørge for god utvikling i Vadsø.

– Vi skal fatte disse beslutningene når vi er klare til å gjøre det i regjeringen. Det vil ikke ta så lang tid for vi er i sluttfasen nå, men inntil da må vi ha tålmodighet, sa Erna Solberg da.

Hun gjentok dermed det som kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sa etter vedtaket i Stortinget i forrige uke: – Vi er særlig opptatt av Øst-Finnmark og Vadsø.

Stein på fylkesgrensa

Steinen markerer fylkesgrensa mellom Troms og Finnmark. En fylkesgrense som vil være historie i 2021.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

– Ikke godt gjennomført

Fylkesordfører Runar Sjåstad har lite sans for signalene fra hovedstaden.

– jeg skjønner godt at folk er stressa og føler på usikkerheten for lokalsamfunnet, arbeidsplassen og familiene sine. De som har tvangssammenslått oss må ha noen flere tanker enn bare det. De bør komme ut med noen garantier for sikkerheten framover, sier Sjåstad.

Fylkesordfører Runar Sjåstad

Fylkesordfører Runar Sjåstad.

Foto: Maria Borch Mietinen, Finnmark fylke

– Var de dårlig forberedt?

– Til nå har det virket på meg som det er en sentraliseringsreform uten noe reelt innhold. Det eneste målet har vært bestemte tall; å redusere antall regioner fra 19 til 10. Det er en godt forankret reform, men den er ikke særlig godt utført.


Leder for Høyres fylkestingsgruppe, Jo Inge Hesjevik, mener kritikerne er for utålmodige.

– Før man legger fram en sak så må man holde tilbake litt informasjon, men signalene vi får er særdeles gode. Det er bare å lese i media og høre på hva politikerne sier. Man peker på Vadsø og Finnmark. Meninga med reformen er å føre nye oppgaver ut til regionene, da vil det komme arbeidsplasser fra Oslo og sentrale områder til Finnmark.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark