Hopp til innhold

Makspris på bensin

FrP i Finnmark vil ha lik bensinpris i hele landet. – Lukter planøkonomi, mener Sp.

Fylkestingsrepresentant Laila Davidsen, FrP

Laila Davidsen og FrP i Finnmark vil ha samme bensinprisen i Vardø og i Stavanger.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Lik pris for bensin over hele landet lover Frp i Finnmark. Det synes Senterpartiet er dårlig distriktspolitikk, de vil heller ha høyere bensinpris i sentrale strøk.

Men Laila Davidsen i Fremskrittspartiet har allerede bestemt seg for hva bensinprisen i Norge blir dersom hennes parti får bestemme.

– Fremskrittspartiet ønsker en makspris på bensin på mellom ni og ti kroner. Det vil si at prisen i hele landet kan variere fra ni til ti kroner.

veidebatt

Nestleder i FrP, Per Sandberg, og statsekretær i samferdselsdepartementet, Erik Lahnstein (Sp), debatterer drivstoffpolitikk. Programleder: Liss Jakobsen.

Vil ikke fjerne avgiften – bare senke den

Og prisen vil Davidsen at Staten skal fastsette. Det er nye toner fra et parti som ellers ønsker mindre statlig styring.

– Vi vil sikre at folk over hele landet får en lav drivstoffpris, og i distriktene hvor man ikke har kollektivtrafikk, er det jo enda viktigere at man har en lav pris på drivstoff.

– Men for Fremskrittspartiet, som kjemper mot statlige avgifter, ville det ikke vært like greit å bare fjerne hele bensinavgifta?

– En drivstoffavgift har ikke vi så store problemer med, men den er jo alt for høy i dag, sier Davidsen.

– Planøkonomi

Senterpartiets Morten Edvardsen avfeier forslaget. Han mener Fremskrittspartiet vil finansiere den lave bensinprisen med kutt i bensinavgifta. Og det er en avgift Senterpartiet vil ha for å finansiere utbygging av vei.

– Dette er typisk populisme, og lukter egentlig mer planøkonomi enn noe annet, sier Senterpartiets Morten Edvardsen.

Vil ha lav pris på bygda – og dyrere i byen

– Det er lite poeng i en bensinpris på ni kroner literen hvis vi ikke har veier å kjøre på i distriktene. For Fremskrittspartiet vil jo ikke bruke pengene på å bygge ut vei i Nord-Norge, og spesielt ikke i Finnmark.

– Men hadde det ikke vært positivt med en bensinpris som er lik over hele landet?

– Senterpartiet har en litt annen tilnærming til det, vi mener det er mye viktigere at bensinprisen er lav der hvor alternativene til privatbilisme er mindre. Vi mener bensinprisen burde vært høyere i sentrale strøk, hvor man heller bør bruke kollektivtransport.

Les også: