Frp-veteran vraket av eget parti

Frps kanskje mest kjente kommunepolitiker i Nord-Norge, Jan Blomseth er vraket fra førsteplassen på Tromsø Fremskrittspartis kommunevalgliste.

Jan Blomseth

Jan Blomseth har toppet valglista til Tromsø Frp fem ganger, men ikke denne gangen.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Lars Egil Mogård

Det er i utkastet til kommunevalgliste fra nominasjonskomiteen at veteranen Blomseth er blitt foreslått på en femteplass.

– Jeg har ingen kommentar til nominasjonskomiteens forslag, sier Blomseth til NRK.

Han hadde gitt beskjed om at han gjerne tok gjenvalg også ved kommunevalget til høsten.

På topp fem ganger

Fem ganger har Jan Blomseth toppet valglista til Tromsø Frp ved kommunevalgene. Han er også i denne perioden på varamannsplass på stortingsvalglista til Troms Frp.

Han er gruppeleder i Tromsø. Blomseth ønsket å bli byrådsleder etter valget for tre år siden. Det sa både Høyre og Venstre nei til. Blomseth ble tilbudt jobben som byråd for finans, men takket nei.

Han er også en av politikerne i Tromsø som tjener mest. I fjor var han oppført med 2,4 millioner kroner i inntekt, og han hadde en formue på 4,5 millioner kroner. Til daglig er han leder av et regnskapsbyrå i Tromsø.

Mye uro

Det har vært mye politisk uro rundt Jan Blomseth. Han er også omstridt i eget parti. I flere saker har han vært på kraftig kollisjonskurs med eget byråd og ordfører Jens Johan Hjort.

Spesielt hard var kritikken da Høyre og Venstre forhandlet fram en samarbeidsavtale med Frp. Blomseth har også brutt kontakten med fylkesstyret i Troms Frp.

– Vi har et fylkesstyre uten ryggrad, sa han. Utsagnet kom han med etter at fylkesstyret i Troms ikke tok et kraftig oppgjør etter boka til nestleder Per Sandberg der sentrale politikere i Tromsø også ble angrepet.

Opposisjonspolitiker

Mange i Høyre har reagert på Blomseths språkbruk. Uformelt er han blitt karakterisert som den fremste opposisjonspolitikeren i Tromsø kommunestyre.

Byrådet er flere ganger blitt kritisert. Han har også truet med å bryte byrådssamarbeidet. Blomseth har slett ikke alltid hatt sine egne medlemmer i gruppa med seg i kritikken mot byrådet.

Han har også hatt mange uttalelser som har vakt oppsikt gjennom årene. Han har forsvart dødsstraff i enkelte tilfeller. Blant annet gjelder dette voldtekt av kvinner og små barn og overlagt drap, har han uttalt.

Skogman på førsteplass

Nå er det slett ikke sikkert at kommunevalglista blir slik nominasjonskomiteens forslag legger opp til. De foreslår varaordfører Anni Skogman som toppkandidat. Deretter følger Lars Sigurd Eide på andreplass.

Han har ikke tidligere markert seg i Frp-sammenheng i Tromsø.

På de neste plassene på lista står byrådene Kristoffer Kanestrøm og Britt Hege Alvarstein, Blomseth på femte, og Bjørn Gunnar Jørgensen er den siste av de kumulerte på sjetteplass.

Nominasjonsmøtet i Tromsø Fremskrittsparti er den 15. januar.