Frp-Berg blir statssekretær: – Jeg er stolt, ydmyk og nervøs

Ronny Berg fra Finnmark Frp blir statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet.

Ronny Berg

Ronny Berg tapte ordførervalget i Alta i høst, men ble onsdag utnevnt til ny statssekretær i Solberg-regjeringen. Her er han på flyplassen i Alta, på vei til Oslo og nyjobben.

Foto: Gyda Katrine Hesla / NRK

Alta-politikeren Ronny Berg (Frp) ble i statsråd onsdag utnevnt som statssekretær under nyutnevnt fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

– Jeg er stolt og ydmyk, og selvfølgelig litt nervøs. For det er stort å få denne muligheten og erfaringen, og ikke minst påvirkningsmuligheten, sier Ronny Berg.

Vil ikke snakke politikk

Den profilerte Frp-politikeren Per Sandberg erstatter Elisabeth Aspaker (H) fra Troms som fiskeriminister. Ronny Berg er leder i Finnmark Frp, men mener det er for tidlig å snakke om det blir endringer i fiskeripolitikken.

– Jeg vil ikke starte med å snakke politikk allerede nå. Jeg er ikke kommet meg til departementet ennå, og skal reise ned i dag og begynne på politiske saker. Men fiskeri og havbruk har vært godt kjent og mye debattert i Finnmark Frp – uten at jeg skal gå inn på konkrete saker, sier Berg.

Likevel er finnmarkspolitikeren klar for å jobbe med fiskerisaker.

– Fiskeri og havbruk er utrolig viktig for hele landet og fremtiden.

Elisabeth Aspaker fortsetter for øvrig som statsråd, med ansvar for samordning av EØS-saker og forholdet til EU, i Utenriksdepartementet.

Ble nesten ordfører

Ronny Berg endte så vidt opp som ordfører i Alta etter kommunevalget i høst. Men en av hans egne kommunestyrerepresentanter valgte å bryte med eget parti og heller støtte Arbeiderpartiets Monica Nielsen som ny ordfører. Dette skjedde under et dramatisk konstitueringsmøte, hvor blant annet Frp valgte å forlate kommunestyret i protest.

I debatten som fulgte involverte olje- og energiminister Tord Lien (Frp) seg med støtte til Ronny Berg. Berg avviser at statssekretærjobben er et slags plaster på såret fra sitt eget parti.

– Det har ingenting med det å gjøre, men jobben som er gjort gjennom flere år. Det er nok det som ligger bak utnevnelsen, sier han.

Ronny Berg og Lise Lotte

Ronny Berg tok kona Lise Lotte og resten av familien med på råd før han sa ja til statssekretærjobben.

Foto: Gyda Katrine Hesla / NRK

Oppringt av Per Sandberg

Det var for øvrig Per Sandberg som ringte Ronny Berg for å høre om han var interessert i jobben.

– Man blir glad og overrasket, men man får ikke så lang betenkningstid. Det har vært litt armer og bein, og man må snakke med familien om hva man skal gjøre. Samtidig er det en mulighet man ikke kan la gå fra seg, sier Berg.

Nyheter fra Troms og Finnmark