Hopp til innhold

Frister folk til å kjøpe mat som skal kastes

Matbutikker inngår samarbeid med app-gründere for å minke matsvinn.

Brødhylle

Mange bakerier og dagligvarebutikker kaster matvarer etter stengetid, men en ny app skal gi mindre matsvinn.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Rema 1000 Tromsdalen inngikk i helga en avtale med gründerne av mobilapplikasjonen Too Good To Go. Appen er et verktøy for å minke matsvinn hos spisesteder. Butikken blir dermed den første matvarebutikken i Nord-Norge i samarbeidet, som består av rundt 200 serveringssteder over hele landet.

Harald Lauvås Korsåsen, TGTG

Too Good To Go-ambassadør Harald Lauvås Korsåsen ønsker å bidra til mindre kasting av mat.

Foto: Håkon Bjørngård / NRK

I Norge kaster vi over 355 000 tonn spiselig mat i året, ifølge ForMat, som er næringslivets satsing for å redusere mengden mat som kastes. Ambassadør for Too Good To Go, Harald Lauvås Korsåsen, håper at deres app skal bidra til å minke det tallet.

– Too Good To Go er en app som skal hjelpe spisesteder med å selge overskuddsmat til folk. Dette for å forhindre at så mye mat kastes hver dag, forteller han.

Blant appens mange samarbeidspartnerne finner man få dagligvarebutikker. Korsåsen forteller at det er noe de jobber hardt med.

– En veldig stor del av overskuddsmaten kommer jo nettopp fra dagligvarebutikker. Grunnen til at det er så få, er nok fordi det har vært enklere å begynne med kafeer og bakeri, men vi begynner å peile oss inn mot dagligvarer nå, forklarer Korsåsen.

Må være spiselig

Siden oppstarten i februar 2016 har Too Good To Go-konseptet fått rundt 200 samarbeidspartnere. Blant disse finner vi en rekke bakeri, kafeer, hoteller og to dagligvarebutikker. Korsåsen legger vekt på at det stilles kun ett kriterium for at samarbeidet skal være akseptabelt.

– Maten skal være spiselig. Formålet er at det ikke skal kastes mat i det hele tatt, og brukere av appen er nok innstilt på at de får mat som ellers ville blitt kastet, understreker han.

Når du åpner appen, får du opp spisesteder i nærheten som er med på Too Good To Go-prosjektet. Så kan du klikke deg inn på hver enkelt sted og kjøpe en porsjon. Maten hentes ved stengetid eller på et tidspunkt bestemt av spisestedet. Da må du godta det du får, men man kan tenke seg til hva man kan forvente.

– Hvis man bestiller fra for eksempel et bakeri, er sjansen stor for at du ender opp med brød, sier Korsåsen smilende.

Først i Nord

Daglig leder på Rema 1000 Tromsdalen, Kine Mariel Ottesen, er veldig fornøyd med å være først ut i nord.

Kine Mariel Ottesen, REMA 1000 Tromsdalen

Daglig leder Kine Mariel Ottesen oppfordrer flere dagligvarebutikker til å bli med i samarbeidet.

Foto: PRIVAT

– Tilbudet ble brukt allerede første dagen! Det er veldig artig å gå litt foran, så håper jeg bare at flere henger seg på etter hvert. Det er jo uten tvil et bra tiltak for å redusere matsvinn, sier Ottesen.

Det er opp til hver enkelt spisested å ta kontakt for samarbeidet, men Ottesen presiserer at hun tok beslutningen i samråd med sine ansatte.

Ikke ekstra arbeid

Blant andre partnere i Tromsø finner vi Thon hotel og Kaffebønna. Marte Johnsen på Kaffebønna på Strandtorget i Tromsø sentrum synes samarbeidet er både lurt og lettvint.

Marte Johnsen, Kaffebønna Strandtorget

Marte Johnsen fra Kaffebønna på Stortorget er positiv til appen.

Foto: Fredrik Haugerøy / NRK

– På slutten av dagen har vi en del mat til overs som vi ikke kan bruke dagen etter. Så den legger vi ut til henting.

Benytter folk seg av tilbudet?
– Nå for tiden selger vi unna alt vi legger ut, så tilbudet benyttes godt.

– Betyr det mer arbeid for dere som jobber her?
– Det blir ikke merarbeid, på noen måte. Maten legges ut på appen og folk henter den selv, så det er veldig enkelt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark