Frikjent for 15 år gammel knivdrapssak

Den drapstiltalte 31-årige somaliske mannen ble frikjent i Hålogaland lagmannsrett.

Aktor, statsadvokat Torstein Hevnskjel (t.v) og 31-åringens forsvarer Hjallis Bakke i Hålogaland lag

Aktor, statsadvokat Torstein Hevnskjel (t.v.) og 31-åringens forsvarer Hjallis Bakke i Hålogaland lagmannsrett.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

– Juryen brukte en time for å komme fram til kjennelsen, sier forsvarer Hjallis Bakke til NRK.

Ankesaken startet i Hålogaland lagmannsrett tirsdag og ble avsluttet sent torsdag ettermiddag.

– Påtalemyndigheten tar avgjørelsen til etterretning. Saken er prøvd for lagmannsretten og juryen har sagt sitt, det må vi legge til grunn, sier statsadvokat Torstein Hevnskjel til NRK.

Aktoren forteller at man må respektere bevisvurderingen som retten har gjort.

14 år på rømmen

I retten torsdag mente aktor Torstein Hevnskjel at somalieren, som for 14 år siden ble frikjent for drap på en medelev på Nordreisa videregående skole i 2001, måtte dømmes for drap.

Statsadvokaten viste til at de psykiatrisk sakkyndige i Hålogaland lagmannsrett har slått fast at tiltalte er, og var, strafferettslig tilregnelig.

Forsvarerne, på sin side, la fram en helt annen versjon i sin prosedyre. Advokat Hjallis Bakke sa til juryens medlemmer at de måtte frikjenne tiltalte dersom de mener at det er en mulighet for at han snakker sant.

– Dersom dere ikke kan slå fast at han snakker usant, så finnes det rimelig tvil om at han er skyldig, og da skal han frifinnes, sa Bakke.

Tiltalte, som var 16 år gammel da drapet skjedde, ble pågrepet i England i februar etter å ha vært 14 år på rømmen. Unggutten forsvant fire dager før han skulle møte i Hålogaland lagmannsrett i 2002.