Hopp til innhold

Fremskrittspartiet raser over burkini-tillatelse

«Misforstått toleranse». Det er den klare beskjeden fra Frp etter at en barneskole i Troms tillater svømmedrakten burkini. NRK har snakket med flere sentrale politikere i partiet.

Line Miriam Sandberg

KRITISK: Line Miriam Sandberg vil ta saken opp i kommunestyret i Lenvik.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Burkini

HELDEKKENDE: En burkini er et heldekkende badeplagg for kvinner.

Foto: ANOEK DE GROOT / AFP

– Dette er ikke integrering, sier Line Miriam Sandberg.

Sandberg er leder av Utvalg for helse og omsorg i Lenvik kommune, kommunen der det i dag ble kjent at Finnsnes barneskole tillater burkini i svømmeundervisningen.

Dette fordi skolen vil ha ned fraværet, skriver Nordlys som omtalte saken først.

Sandberg har selv et barn som har undervisning i svømmehallen på skolen. Hun reagerer sterkt på at muslimske jenter skal kunne bruke den heldekkende badedrakten

– Vi setter jentene i en situasjon der de skal håndheve regler som er innført i deres religion og kultur, og som mer symboliserer en ikke-integrering enn integrering, sier hun.

– Det handler også om hva med er med på å tillate av holdninger om likeverd. Ikke bare overfor disse jentene, men overfor de norske jentene som bruker vanlige bikinier og badedrakter i svømmeundervisningen.

«Misforstått toleranse»

Mazyar Keshvari, innvandrerpolitiske talsmann i Frp. Blå bakgrunn

MISFORSTÅELSE: Mazyar Keshvari, innvandrerpolitisk talsmann i Frp, mener burkini er en misforstått toleranse.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Sandberg sier at burkini er symbolikk hun tar sterkt avstand fra, da det norske samfunn er tuftet på likeverd og likestilling, der jenter og gutter er like mye verdt.

Hun får støtte fra innvandringspolitisk talsmann i Frp, Mazyar Keshvari:

– Frp advarer på det sterkeste og tar avstand fra ettergivenhet for radikal islam og symbolbruk skal få innpass i norsk skole, slik det har på Finnsnes skole. Burka, niqab, burkini og andre heldekkende plagg som er en del av den radikale islamistiske uniformeringen hører ikke hjemme i vårt siviliserte samfunn, spesielt ikke på skolene, sier han.

Per Willy Amundsen

REAGERER: Per Willy Amundsen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Keshvari kaller tiltaket i Lenvik for en «totalt misforstått toleranse som skaper intoleranse og segregering» samtidig som han advarer mot å gi etter for et «islamistisk særkrav»

En annen som reagerer, er nestleder i Troms Frp Per Willy Amundsen:

– Vi kjenner til fra muslimske land at man skal dekke seg til av seksuelle årsaker. Dette er en type seksualisering av barn, som jeg har veldig lite til overs for, og som jeg håper at Lenvik kommune tenker seg godt etter om de ønsker å praktisere, sier han.

Politisk behandling

Line Miriam Sandberg varsler at hun vil ha saken på bordet i kommunestyret.

Ordfører i Lenvik Geir Inge Sivertsen (H) sier til NRK at han ikke ser en politisk behandling som nødvendig. Ordføreren mener det er opp til skolene å fatte tiltak som sikrer at elever deltar i svømmeundervisningen.

Tore Coldvin, SLT-koordinator med ansvar for forebyggende tiltak mot rus og kriminalitet i Lenvik, viser til at vi har religionsfrihet.

– Jeg synes det er helt greit å ha burkini i svømmeundervisningen, slik at religion ikke setter begrensninger for at alle skal kunne delta, sier

NRK har forsøkt å få en kommentar fra rektor Espen Hay ved Finnsnes barneskole. Han ønsker ikke å kommentere saken utover det som står i Nordlys.

Svømmebasseng

I dette bassenget blir det fra høsten innført burkini for enkelte elever i undervisningen.

Foto: NRK