Hopp til innhold

Fremskrittpartiet gir full støtte til Nord-Norgebanen: – En historisk dag

Stortingsgruppa til Fremskrittspartiet går nå inn for å be regjeringen om å realisere Nord-Norgebanen.

Landsstyret i Frp holder et ekstraordinært møte om bompenger onsdag ettermiddag.

Per-Willy Amundsen (Frp) har fremma forslaget om Nord-Norgebanen. Nå er han fornøgd med å ha fått med seg stortingsgruppa til Frp.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Dette er en historisk dag på mange måter siden Frp tar et så tydelig standpunkt. I tillegg ser vi et voksende mindretall på Stortinget som ønsker å bygge Nord-Norgebanen. Vi er i en helt annen situasjon når det gjelder å realisere banen, enn vi har vært på veldig lenge.

Det sier Per-Willy Amundsen til NRK. Han er Frps representant fra Troms og Finnmark. Sammen med Torgeir Knag Fylkesnes (SV) har de vært de fremste pådrivere for å realisere Nord-Norgebanen.

Nord-Norgebanen vil bli en forlengelse av jernbanen fra Fauske til Tromsø. Veiavstanden Fauske-Tromsø er omtrent 480 km, mens en jernbanen vil være på rundt 370 km. I Tillegg vil banen ha en sidespor som går til Harstad.

Nå har Amundsen og Fylkesnes fått hele Frps stortingsgruppe i ryggen.

– For oss handler det om å legge til rette for landsdelen. En landsdel som kommer til å bli viktigere og viktigere i årene som kommer, forteller Amundsen.

Ifølge Amundsen vil banen være helt avgjørende for flere faktorer:

  • Skape vekst i økonomien.
  • Tidsmessig infrastruktur som holder følge med det som vil skje i Nord-Norge de neste årene.
  • Flytte gods på banen istedenfor på vei.
  • Trafikksikkerheten.

– Det handler om å ta landsdelen på alvor. Ja, det vil være et tungt og omfattende prosjekt, men man må kunne ha visjoner på vegne av landsdelen dersom man skal utvikle den og skape næring og arbeidsplasser i fremtiden, mener Amundsen.

Det var iTromsø som omtalte saken først.

Slik kan den nye Nord-Norgebanen bli

Jernbanen til Nord-Norge har vært påtenkt i over hundre år, og omfatter en 375 kilometer lang strekning fra Fauske i Nordland via Narvik til Troms.

Foto: Jernbanedirektoratet

– Ap ønsker ikke å ta landsdelen på alvor

Også Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet er for Nord-Norgebanen. Arbeiderpartiet er ene alene de som gjør at forslaget ikke går igjennom Stortinget, ifølge Amundsen.

– For meg fremstår det som at Ap ikke ønsker å ta landsdelen på alvor. De ønsker ikke å ha visjoner på vegne av landsdelen i årene som kommer, mener Amundsen.

Stortingsrepresentanten tror også at det nå er en helt annen driv rundt Nord-Norgebanen enn det var for en kort tid tilbake vil gjøre at også Høyre og Venstre tenker seg om.

– Vi er i ferd med å være i en utvikling hvor Nord-Norgebanen argumenteres for, og diskuteres på en langt mer med seriøsitet enn det har vært tidligere.

Debatten om Nord-Norgebanen gikk hett for seg gjennom sommeren og valgkampen 2019. Togbanen vil få en prislapp på omkring 130 milliarder kroner.

Tar Nord-Norge på største alvor

Nestleder i Arbeiderpartiet, Bjørnar Skjæran, sier at partiet vil fremme sitt eget forslag.

– Vi fremmet i oktober forslag i Stortinget om å få gjennomført en konseptvalgutredning for Nord-Norgebanen. Den må være ferdig slik at prosjektet kan vurderes i Nasjonal Transportplan som rulleres i 2021, sier Skjæran.

– Det er slik Stortinget jobber med store prosjekter. Vi må selvsagt avklare trasé, teknologisk løsning og kostnader før beslutning om realisering kan fattes.

Frp stemte ned forslaget til Ap i oktober.

– Arbeiderpartiet har løftet Nord-Norgebanen på en seriøs måte, noe som er nødvendig om vi skal lykkes med prosjektet. Et prosjekt på over 100 milliarder kan kun realiseres når en regjering med et avklart stortingsflertall bak seg ønsker seg det.

Arbeiderpartet (AP) landsmøtet 2019

Bjørnar Skjæran er nestleder i Arbeiderpartiet og gruppeleder for Ap på fylkestinget i Nordland.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Arbeiderpartiet tar Nord-Norge på største alvor, ifølge Skjæran.

– Frp har hatt samferdselsministere og finansminister i nesten syv år. De har aldri prioritert Nord-Norgebanen. Det blir vanskeligere å ta Frp på alvor for hvert krumspring de gjør.