Frank Robert fikk endelig et sted hvor han kan minnes sin bror

For 25 år siden mistet Frank Robert Jakobsen broren sin i en gruveulykke på Svalbard. Nå er et minnemonument for han og 123 andre omkomne endelig på plass.

Minnemonument avduket på Svalbard

Torsdag ettermiddag ble det avduket et minnemonument over dem som har omkommet i ulykker i gruvearbeid.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

– Det er veldig viktig. Tidligere har det ikke eksistert lister over de omkommende. For oss blir det en plass å komme for å minnes, tenne lys og legge ned blomster, sier Jakobsen til NRK.

Frank Robert Jakobsen

Frank Robert Jakobsen forteller at denne dagen er spesiell.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

Torsdag ble det markert på Svalbard at Store Norske Spitsbergen Kulkompani fyller 100 år.

Sentralt i markeringen var avdukingen av et minnemonument med navnene på de 124 som har dødd i gruveulykker, og på anleggene, til Store Norske.

– På mange måter Svalbards historie

Monumentet ble avduket av brødrene Frank Robert og Bengt Jakobsen, som mistet deres bror i en gruveulykke i Gruve 3 for 25 år siden.

– Denne dagen er veldig spesiell for oss. I tillegg til at det er Store Norske sitt 100 årsjubileum, har vi endelig fått et minnesmerke over alle de som har omkommet i Store Norske sin historie, sier Jakobsen.

Minnesmerket vil for oss som er berørt bli et sted for ettertanke og savn. En plass vi kan legge en blomst eller tenne et lys.

Frank Robert under avdukingen
Næringsminister Monica Mæland på Svalbard

Næringsminister Monica Mæland var til stede under markeringen.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

Næringsminister Monica Mæland var sammen med flere oppmøte til stede under markeringen. Hun forteller at Store Norske har hatt veldig stort betydning.

– Store Norske sin historie er på mange måter Svalbards historie. Det er en stolt industrihistorie, men også en veldig trist historie. Det har vi nå markert på en god, varm og viktig måte, sier Mæland.

Hun mener at 124 omkomne i løpet av 100 år er et forferdelig høyt antall mennesker.

– Men Store Norske har også hatt veldig gode tider. De har betydd mye for norsk industri og norsk tilstedeværelse på Svalbard. Det at vi har arbeidsplasser og bosetting har vært og er viktig i framtiden.

Minnesmarkering for omkomne på Svalbard

I løpet av 100 år har 124 personer omkommet i gruveulykker og på anleggene til Store Norske. Torsdag ble det markert.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK