Viktoria (20) gikk fra knust kropp i 2012 til maratonløp året etter

I mars 2012 ligger Viktoria Sollid i koma med mengder brudd og skader på kroppen. I juni 2013 fullførte hun maraton i Tromsø.

Viktoria Sollid

20-åringen fikk beskjed om at hun kanskje ikke kunne gå igjen. Nå løper hun maraton.

Foto: Privat

Tromsøjenta Viktoria Sollid har alltid vært glad i å løpe og hadde akkurat vært på et treningssenter da hun kjørte inn i Tromsøysundtunnelen den 14. mars i 2012.

Hun var på vei til en god venninne, men kom seg ikke dit den kvelden. Bilen kolliderte inn i tunnelveggen og livet til Viktoria ble snudd opp ned.

– Jeg husker ingenting fra tunnelen i det hele tatt. Etter ulykken lå jeg i koma i seks dager. Det ble etterfulgt av 10 dager på intensivavdelingen på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø og mange operasjoner i Trondheim og Tromsø, sier 20-åringen til NRK.

Et smertehelvete

Viktoria ble livstruende skadet i bilulykken i Tromsø. Hun hadde blant annet fått hull på hovedpulsåren, knust kneskål og lårbein, punktert lungen, og hadde store indre skader i magen.

– Det var et skikkelig smertehelvete, det husker jeg. Men jeg var litt ‘borte’ store deler av tiden på grunn av morfinen jeg fikk, sier Sollid – som også uttaler seg i fredagens utgave av avisa Nordlys.

Viktoria Sollid på MSM 2013

Viktoria (t.h) og Frida, to spente og forventningsfulle søstre før start.

Foto: privat

Etter de største operasjonene, begynte opptreningen.

– Det startet jo med det å bare kunne sitte. Og så å stå, deretter å kunne gå med prekestolen. Etter det gikk jeg med krykker i lang tid. Det var veldig mye trening, sier hun.

Løping er Viktorias store lidenskap og hun hadde fullført Midnight Sun Marathon (MSM) i 2011. Etter ulykken sa en lege at hun nok ikke kom til å gå igjen. Et til maraton virket som en fjern drøm.

– Nøyaktig et år før MSM 2013, ble jeg utskrevet fra sykehuset. Da kunne jeg ikke gå i trapper og var ikke stand til å ta vare på meg selv.

Viktoria Sollid på sykehuset

Viktoria Sollid på sykehuset med søster Frida.

Foto: Privat

Den store dagen

Viktoria har trent hardt sammen med søsteren Frida fram til MSM, og de hadde mye sommerfugler i magen.

– Vi var ekstremt spente på hvordan det skulle gå og hvordan kroppen kom til å reagere på en så lang distanse. De siste ti kilometerne var det ekstremt hardt, men vi sprang bra. Det var fantastisk å kunne fullføre, sier hun.

Søstrene sprang sammen fra start til mål

Veien videre

Nå har Viktoria fullført videregående og vil bruke det neste året på trening og jobb før hun skal begynne å studere psykologi eller lærerutdanning.
Hun forteller at hun ser annerledes på livet etter ulykken.

– Det har helt klart endret synet mitt på livet og virkelig satt ting i perspektiv. Nå setter jeg utrolig stor pris på kroppen og det å være frisk, og å kunne gjøre hverdagslige ting som å dra på jobb og trening, sier hun.

Viktoria Sollid og Frida Sollid på MSM

Viktoria (t.h) og Frida Sollid sprang over målstreken hånd i hånd og fikk sine velfortjente medaljer.

Foto: Privat

MSM 2013 var en seier for Viktoria, og hun og søsteren trener videre og ser fram til nye løp.

– Vi har masse planer. Vi skal blant annet springe maraton i Nice i november og delta i flere småløp før den tid. For et år siden trodde jeg absolutt ikke at jeg skulle klare dette, sier hun.