– Vi har absolutt grunntil å være misfornøyde med været

Vi må tilbake til 1995 for å finne en kaldere juli enn årets. Folk i Troms og Finnmark har grunn til å være misfornøyd med sommerværet.

– Det var Skibotn som fikk den høyeste temperaturen Her kom temperaturen opp i 25,3 grader 13. juli, sier Erik Øynes, førstekonsulent hos Vervarslinga for Nord-Norge.

Men bare tre dager tidligere ble det målt temperaturer under frysepunktet på akkurat samme sted. Da var temperaturen -0,2 grader i Skibotn.

Skibotn

Skibotn var det stedet med både den høyeste og laveste temperaturen i Troms i juli.

Foto: Matti Paavola

Også i Finnmark varierte temperaturen fra -1,3 grader til 24,3 i løpet av tre dager, vel å merke på to ulike målestasjoner.

– Denne typen variasjon er veldig uvanlig, og det er svært sjelden vi ser temperaturer på minussiden i juli, sier Øynes.

Kald sommer

Statistikken for sommermåneden juli er alt annet enn oppløftende for de to nordligste fylkene.

I Troms har temperaturen ligget fra 1,2 til 0,2 lavere enn normalt i juli. For Finnmark er de tilsvarende tallene mellom 1 og 0,5 grader kaldere enn normalen.

– Vi må tilbake til 1995 for å finne en juli som er dårligere enn årets, og tilbake til 2001 for å finne en juli som er like dårlig, sier Øynes.

Flere steder i Troms og Finnmark har ikke hatt en eneste dag med temperaturene over 20 grader i sommerens viktigste feriemåned.

Sju dager over 20

Pasvik har vært heldigst på temperaturfronten, med hele sju dager over 20 grader i juli.

– Vi har absolutt grunn til å være misfornøyde med været, humrer Øynes.

Mengden nedbør har variert, mens Sør-Troms fra Tromsø og sørover har hatt mer nedbør enn normalt, har Kautokeino bare fått 60 prosent av vanlig julinedbør.

Aller våtest var det på Laukhella i Senja, hvor det falt 116 millimeter nedbør, nesten dobbelt så mye som normalt.

  • BEDRE I AUGUST? SJEKK VÆRVARSELET: Yr