Hopp til innhold

Forventer rekordbeslag fra turistfiske

Selv om sesongen for fisketurisme nettopp har startet, er allerede 1547 kg fisk beslaglagt. – Det ligger an til å bli et nytt rekord år, sier Tollvesenet.

Tollere tar polske fisketurister med for mye fisk

Dette bildet er fra 2014 da tollerne på Bjørnfjell stoppet polske fisketurister med 141 kilo for mye fisk i bilen.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Det største beslaget av smuglet fisk i Nord-Norge noensinne, ble tatt på finskegrensa i april i år.

– Det har til sammen blitt beslaglagt 1547 kilo fisk til nå i år, det er ganske mye. Sammenlignet med det vi hadde i rekordåret 2013 hvor vi hadde 4,5 tonn, hadde vi 1175 kilo til sammen tidspunkt, sier Atle Joakimsen, regiondirektør i Tollregion Nord-Norge.

Regiondirektør i Tollregion Nord-Norge Atle Joakimsen

Atle Joakimsen, regiondirektør i Tollregion Nord-Norge.

Foto: Kristine Østvold / NRK

Rekordbeslag

Joakimsen tror de vil beslaglegge mer fisk på grensa i år enn tidligere fra fisketurister. For allerede 6 uker siden gjorde de det største beslaget noensinne på Kilpisjärvi ved Troms.

– Det skjedde allerede 15. april. Da ble 752 kilo tatt i kontroll. Det er snakk om fileter, sier han.

Den tillatte grensa er på 15 kg. Det er hovedsakelig turister fra Tyskland, Tsjekkia og Estland som blir stoppet på grensa med for mye fisk.

Utlendinger som forsøker å smugle store mengder fisk ut av landet er et velkjent problem for Tollvesenet i Nord-Norge. I 2014 ble det beslaglagt 5,5 tonn fisk, og ingen steder i Norge blir det tatt så mye smuglerfisk som på Bjørnfjell ved riksgrensen til Sverige. De fleste som bli tatt kommer fra Øst-Europa.

fiskesmugling

I 2013 beslagla tollvesenet 4,5 tonn fisk.

Foto: Tollvesenet

Uheldig for næringen

Regiondirektør i NHO Finnmark, Målfrid Baik, mener dette er uheldig for turistnæringa.

– Man undergraver både reiselivsnæringen, fiskerinøringen og grunnlaget for at dette skal være en fornybar ressurs, ved at enkelte turister velger å fange for mye, og smugle det over grensen, sier hun.

I Tollvesenet forventer regiondirektør Atle Joakimsen at de vil beslaglegge over fem tonn fiskefilet dette året. I tillegg er det mange turister som ikke blir tatt:

– Dette er bare toppen av isfjellet som vi ser, og som vi får tak i, sier Joakimsen i Tollregion Nord-Norge.

Målfrid Baik

Målfrid Baik er regiondirektør i NHO Finnmark.

Foto: Sunniva Sollied Møller / nrk

– Turistfiske er ute av kontroll

Strømmen av fisketurister har gitt Hasvik en 35-dobling av antall gjestedøgn siden kriseåret 2003, i 2014 var det 35.000 gjestedøgn i kommunen. Likevel vil politikerne nå regulere turistfisket, som er et av de store trekkplastrene for turister i hele Finnmark fylke.

Geir Iversen (Sp), som også leder havfiskefestivalen på Sørøya, sa i fjor at turistfisket er ute av kontroll.

– Det har vært mangel på dialog mellom de som driver med havfiske og fiskere generelt. Man bør sette begrensninger på når man skal fiske, at det ikke er sånn som nå at man kan gå ut og fiske 24 timer i døgnet. Vi burde begrense det. Vi burde også se litt på hvilken kunnskap de som kommer hit har, har de lov til å føre båtene? sier han.