Hopp til innhold

Fortviler over en av landets dårligste fylkesveier – punkterer flere ganger i uka

Innbyggerne taper mange tusen hvert år på å kjøre langs fylkesveien på Reinøya i Troms. Selv etter utbedringer blir veien stadig dårligere. Nå er ordføreren redd for at dette kan bidra til at flere flytter fra kommunen.

Øyvind Leiv Solhaug Lockertsen

Øyvind Leiv Solhaug Lockertsen bor på Reinøya og raser over standarden på fylkesveien. Senest denne uka har han punktert flere dekk på grunn av veistandarden.

Foto: PRIVAT

– De fleste som bor her er jo ikke millionærer. Jeg har ikke råd til å holde på sånn. Jeg har akkurat byttet dekk for 7000 kroner på den ene bilen, så punkterer det igjen, sier Øyvind Leiv Solhaug Lockertsen.

Fortvilelsen er stor blant innbyggerne på Reinøya i Karlsøy kommune utenfor Tromsø. I mange år har den gruslagte fylkesveien der skapt store problemer for innbyggerne.

Postbilen får ikke levert post, folk må bli hjemme fra jobb, skolebussen forhindres og ambulansen kommer seg ikke frem.

Tidligere i år lovte fylkeskommunen utbedringer.

– De lovte at alt skulle bli så mye bedre, men det har gått fra vondt til verre, sier Lockertsen.

– Vi må holde oss mest mulig hjemme

Det ble bestemt at veien skulle gruslegges for å bøte på skader etter vårløsning. Men grusen er så skarp at den skjærer hull i dekkene til bilistene.

– Jeg har nok brukt rundt 20 000 kroner ekstra i året på reparasjon eller bytte av dekk på grunn av dette, sier Lockertsen.

Derfor må enhver biltur må planlegges nøye.

– Vi må holde oss mest mulig hjemme. Legebesøk må for eksempel planlegges, og da må vi også passe på at vi handler mat i samme slengen. Vi må få gjort alt på en tur, fordi vi har ikke råd til alle disse dekkskiftene, sier han.

– Skal vi rekke en fergeavgang, kjører vi hjemmefra gjerne 1–2 timer ekstra tidlig i tilfelle vi punkterer.

Vegstandard Reinøya

Grussteinene er så skarpe at innbyggerne stadig vekk punkterer.

Foto: Øyvind Leiv Solhaug Lockertsen

Lockertsen er ikke den eneste som er fortvilet.

– Jeg kjenner til en som punkterte to ganger på samme kjøretur. Først skiftet han til reservedekket etter å ha punktert, så punkterte han igjen på vei hjem. Det er helt vilt.

I tillegg har deler av veien blitt smalnet inn med én meter. Likevel er det ikke satt opp fareskilt.

– Jeg tenker det er et tidsspørsmål før det skjer ei alvorlig ulykke. Veien er så smal at det er kjempefarlig å kjøre.

Vegstandard Reinøya
Foto: Øyvind Leiv Solhaug Lockertsen

Frykter fraflytting fra kommunen

Ordfører i Karlsøy kommune, Mona Benjaminsen forstår frustrasjonen til innbyggerne godt. Hun mener fylkeskommunen nå må redegjøre for hvorfor de har gått for denne løsningen.

– Det er positivt at man holder det man har lovet, at man skal gruse veien. Men hvorfor velger de grus som ødelegger bilene, hva er hensikten bak det, spør hun.

For innbyggerne er andre transportmidler ikke et alternativ. Det finnes knapt kollektivtilbud i kommunen.

– Man kan for eksempel ikke la bilen stå og ta bussen i stedet. Her har vi kun skolebussen. I tillegg går fergene stadig sjeldnere. Så det er samferdselsmessig utfordrende uansett hvordan man snur og vender på det.

Nå frykter ordføreren at den dårlige veien kan bidra til at fraflyttinga øker.

– Vi får høre fra andre næringer at de sliter med rekrutteringen på grunn av blant annet den dårlige fylkesveien.

Ordfører

Ordfører i Karlsøy kommune, Mona Benjaminsen, har sett seg lei på at fylkeskommunen ikke prioriterer ordentlige utbedringer av fylkesveien på Reinøya.

Foto: Vilde Gjerde Lied

– Et prosjekt under arbeid

Fylkesråd for samferdsel i Troms og Finnmark, Kristina Hansen fra Arbeiderpartiet, sier hun verken var kjent med problemene med den nye grusen og at hun heller ikke vet hvorfor akkurat denne grusløsningen ble valgt.

– Jeg forutsetter at grusen som blir toppdekket på veien ikke ødelegger bilene. Den skal være god å kjøre på, så dette skal jeg se nærmere på.

Kristina Hansen

Fylkesråd for samferdsel, Kristina Hansen, sier hun forutsetter at veien skal bli bedre.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Hansen sier hun forstår frustrasjonen til innbyggerne.

– Veien har vært dårlig lenge, men jeg håper de kan smøre seg med litt mer tålmodighet. Dette skal bli bra til slutt, sier hun.

Nå lover hun at veien skal utbedres ytterligere.

– Jeg er ansvarlig for dette og vi skal investere millioner i veiene på Reinøya. Det skal gjøres grundigere enn tidligere. Arbeidet er allerede i gang.

Etter vårløsninga tidligere i år ble det bestemt at veien skulle gruslegges.