Fortsatt vanskelig

Det er fortsatt vanskelig å ta i bruk russisk arbeidskraft i Finnmark.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Det er nå over et halvt år siden regjeringa varslet en rekke tiltak for å gjøre det lettere for russiske statsborgere i Nord-Norge.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at han er overrasket over at næringsdrivende fortsatt opplever problemer.

- Jeg hører de signalene, og jeg tar dem veldig alvorlig. Jeg kommer til å ta dette opp med UDI og arbeids- og inkluderingsministeren.

Blant annet oppdrettsnæringen i Finnmark opplever at det fortsatt ikke har blitt lettere å få norsk arbeidstillatelse for russiske arbeidstakere som ønsker å jobbe i Norge.

- Fortsatt like vanskelig

Administrerende direktør i Troika Seafood, Svein Ruud, sier det ikke har skjedd noen endring.

- Vi har ikke sett noen ting i hverdagen som har gjort noe som helst enklere. De tingene som har vært umulig å få til før er fortsatt like umulig å få til.

Tidligere arbeids- og inkluderingsminister, Bjarne Håkon Hansen, sa på en pressekonferanse i Kirkenes i april at nå skulle det bli lettere for russiske statsborgere å ta jobb i Norge.

Dette skulle gjelde også ufaglærte arbeidere, som skulle kunne gis arbeidstillatelse i inntil to år.

Tiltaket var en del av regjeringens nordområdepolitikk. Men mange næringsdrivende opplever at lettelser på grensa ennå ikke er blitt praktisk politikk.

Jonas Gahr Støre sier det nødvendig tar tid å endre regelverk.

- Intensjonen i den meldingen er veldig klar, jeg har ikke hørt noen politisk motstand bak det, så da handler det om å få det gjennom og at vi administrativt klarer å følge opp. Og det har jeg tenkt å etterse.

Skeptisk

Men administrerende direktør i Troika Seafood, Svein Ruud, er redd det kan ta lang tid.

- Et russisk ordtak sier at det er langt til Gud, men enda lenger til Tsaren, og det er vel litt det vi ser her også. Det er greit at man har politiske uttalelser om visjoner og mål, men i realiteten har det ikke skjedd noen konkrete, praktiske ting på feltet arbeidsinnvandring som har gjort ting enklere i hverdagen.

Nyheter fra Troms og Finnmark