Fortsatt skredfare over Kattfjordeidet

Fylkesvei 862 over Kattfjordeidet åpner ikke før tidligst fredag.

Røde Kors

Røde Kors var på plass i skredområdet på Kattfjordeidet søndag kveld.

Foto: Petter Strøm / NRK

Det melder Statens vegvesen.

Årsaken til at veien ikke blir åpnet i dag heller, er at det fortsatt er snø i fjellsiden over veien som kan rase ut. Fylkesvei 862 ble stengt søndag, etter at det gikk et stort snøskred over veien. Onsdag sa vegvesenet at de satset på å åpne veien torsdag, men det blir altså ikke noe av. I verste fall blir den ikke åpnet før til helga.

– Det ligger fortsatt snø her som kan rase ned. Derfor vil vi ta turen opp med helikopter i morgen, for å fremprovosere et nytt skred, sier geolog Andreas Persson i Statens vegvesen i en pressemelding.

Nå som fylkesvei 862 er stengt, har innbyggerne i Kattfjord en lang omvei dersom de skal til Tromsø. Da må de kjøre om Straumsfjorden. Det tar cirka to timer én vei, kontra 30- 40 minutter via fylkesvei 862.

Daisybell

Vegvesenet bruker apparatet til høyre, en Daisybell, for å utløse kontrollerte skred.

Foto: Statens vegvesen

Stor snøskredfare

Innen klokka 16 fredag vil vegvesenet vurdere på nytt om det er trygt å åpne veien.

Vegvesen bruker en såkalt Daisybell for å utløse skred. Dette verktøyet, som ligner på en klokke, er fylt med en blanding av hydrogen og oksygen.

– Daisybellen fraktes opp i fjellsiden med helikopter, og når blandingen antennes fortoner eksplosjonen seg som et skudd mot bakken. Trykkbølgen skal få snømassene til å gi etter, forklarer Persson.

De siste dagene har snøskredfaren i store deler av Troms er satt til faregrad 3, nest høyest, ifølge Varsom.no.

Har utløst flere skred

Statens vegvesen utløste flere kontrollerte skred over fylkesvei 862 tirsdag, og oppryddingsarbeidet på veien har pågått siden da.

– En strekning på rundt 750 meter var mer eller mindre helt dekket av snømasser i opptil 2,5 meters høyde. Det er store mengder snø, sier byggeleder Robert Lied.