Hopp til innhold

Husleia til Ida (21) kan bli tre ganger høyere enn det den er i dag

Forsvaret vil øke husleia til sine ansatte. - Mange må da vurdere en framtid i Forsvaret, sier grenader Ida Hallen. Forsvarsministeren sier dyrere boligutgifter skal kompenseres.

Ida Hallen, grenader

Ida Hallen er redd for at det ikke blir noen framtid i Forsvaret

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Etter to år i Forsvaret har endelig grenaderen fått egen bolig. Den skal hun betale rundt 2000 kroner for i måneden med strøm.

Dersom et nytt forslag blir vedtatt, kan hun og andre i Forsvaret ende opp med å betale tre ganger så mye i husleie.

Det bekymrer 21-åringen.

– Dersom plutselig halvparten av lønna går til husleie vil det bli mindre attraktivt å jobbe i Forsvaret.

Tirsdag skal Forsvaret møte arbeidstakerorganisasjonene for å drøfte justeringer på husleieprisene.

Krever særegne regler

Bekymringen om prisøkning deler også hovedtillitsvalgt i Hæren, Pål Nygaard i Norges Offisersforbund (NOF). Han mener en husleieøkning vil være problematisk.

Pål Nygaard, hovedtillitsvalgt, Norges Offisersforbund

Pål Nygaard i NOF er bekymra for at forslaget vil gjøre det vanskeligere å beholde og rekruttere ansatte.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Dette er det siste vi trenger for å beholde folk i Forsvaret, sier Nygaard.

Frem til de ansatte i militæret er 38 år plikter de å flytte dit arbeidsgiver bestemmer at det skal tjenestegjøres.

Så dersom Forsvaret mangler folk i Kirkenes eller Oslo, kan ansatte bli beordra dit for å tjenestegjøre i en tre- eller fireårsperiode.

Som et eksempel forklarer Nygaard at en ansatt som bor på Setermoen og betaler husleie på 9000 kroner, kan ende opp med å punge ut med 18.000 kroner, dersom de blir beordra til Oslo.

– Hvordan skal man kunne planlegge livet på et sånn grunnlag? spør Nygaard retorisk.

Forsvarsboliger

Slik ser noen av forsvarsboligene på Setermoen ut.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– For tidlig å konkludere

Ifølge hovedtillitsvalgt er forskjellige husleiepriser i landet derfor uheldig.

– Det er ingen andre yrkesgrupper med samme beordringssystem. Da må vi også ha spesielle regler for å ivareta det. Eller så må lønna øke kraftig, sier han.

Grenader Ida Hallen er redd lønna ikke strekker til dersom forslaget blir realitet.

– Hvis det plutselig blir opp til 8 000 kroner blir det veldig vanskelig å få betalt alt av utgifter. I tillegg har mange av boligene til Forsvaret veldig dårlig standard, mener Hallen.

Forsvaret bekrefter til NRK at de er i gang med en prosess der de skal tilpasse husleiemodellen til markedet.

– Tirsdag vil vi diskutere temaet med arbeidstakerorganisasjonene. Det er altfor tidlig å si noe om hvilke konklusjoner vi ender med, sier Thomas Gjesdal, pressevakt i Forsvaret.

Ap, Frp og Sp mener økning er en dårlig idé

Forsvarspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Anniken Huitfeldt, deler bekymringa til hovedtillitsvalgt Pål Nygaard.

– Under høyreregjeringen har det blitt færre ansatte i Forsvaret. Nå trenger Forsvaret flere folk. Da må det ansettes langt flere, og vi trenger ikke minst tiltak for å beholde flinke folk i Forsvaret. Kraftig husleieøkning er det motsatte, skriver Huitfeldt i en e-post til NRK.

anniken huitfeldt

– Dette er et tiltak som åpenbart gjør det vanskeligere å beholde kompetente ansatte i Forsvaret, mener forsvarspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Anniken Huitfeldt.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Hun får støtte fra Senterpartiet og Fremskrittspartiet.

– Dette er kvinner og menn som bidrar og gjør en innsats for å forsvare landet vårt. Det er en selvfølge at en da må tilrettelegge for forutsigbare ordninger som ikke gjør det for dyrt å være i tjeneste for forsvaret av landet vårt, sier stortingsrepresentant Sandra Borch (Sp).

Leder av Utenriks- og forsvarsfraksjonen i Frp, Christian Tybring-Gjedde, kaller forslaget både useriøst og uintelligent.

– Vi trenger at våre menn og kvinner i uniform som allerede er opplærte og operative, vil fortsette i jobben. Dette forslaget vil føre til det motsatte. Fremskrittspartiet vil motsette seg alle tiltak som vil gjøre hverdagen til våre soldater dårligere, sier Tybring-Gjedde.

Vi skape sunnere leiemarked

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, mener en subsidiert husleie er uheldig da den kan påvirke de lokale leiemarkedene på en usunn måte.

– Kompensasjonen skal heller gis som leietilskudd. Dette bygger sunne eiendomsmarkeder og levende lokalsamfunn rundt basene våre, sier forsvarsministeren.

I tillegg avviser personaldirektør for forsvaret, Tom Simonsen, at det vil være snakk om en tredobling av husleien og at de vil komme tilbake til saken etter sommerferien.

– Hva det egentlig vil blir, skal avgjøres sammen med de ansattes representanter, etter sommeren, sier han