Hopp til innhold

Forsvaret utelukker ikke å skyte ned droner

Under en militærøvelse i Troms dukket det i fjor opp ukjente droner. Forsvaret «utelukker ingen mottiltak» dersom det samme skjer når det skal øves på nytt denne uka.

Rein 2

ØVELSE DENNE UKA: Øvelsen «Rein 1» startet i Troms denne uka. Bildet er fra en tidligere øvelse, «Rein 2».

Foto: Hæren

Talsmann for Hæren, Ole Johan Skogmo

ULOVLIG: Talsmann for Hæren Ole Johan Skogmo sier at det ikke er lov å fly droner der militæret befinner seg.

Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret

Ole Johan Skogmo, talsmann i Hæren, sier at Forsvaret ikke utelukker noen mottiltak dersom ukjente droner dukker opp under militærøvelsen «Rein 1» som startet i dag, i Indre Troms.

– Betyr det at dere kan komme til å skyte dem ned?

– I ytterste konsekvens kan vi også gjøre det, sier Skogmo.

– Truer sikkerheten

Er det en fugl? Er det et fly? Det viste seg at det var det siste, førerløse fly, såkalte droner, som ble observert under øvelsen «Rein 2» som ble holdt i november i fjor. Forsvaret gjorde «et tosifret antall» observasjoner av droner og ante ikke hvem som sto bak. Saken havnet på bordet til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Skogmo viser til at slik aktivitet er ulovlig:

– Vi vil rette oppmerksomheten til forskriften om luftfartøy som ikke har fører om bord, der det i § 34 står at det ikke er tillat å fly slike luftfartøy over eller i nærheten av militære områder, sier han.

Ta kontakt med Forsvaret

Paragrafen Skogmo viser til gjelder droner og modellfly – all slik aktivitet i områder der Forsvaret befinner seg.

Skogmo oppfordrer dronepiloter til å ta kontakt med Forsvaret:

– Hvis det er noen de rute som ønsker å fly droner i de områdene vi øver, i kommunene Målselv, Bardu, Balsfjord og Sørreisa, ber vi dem ta kontakt med Forsvaret på forhånd og avklare flygingen de planlegger, slik at det ikke kommer i konflikt med de tingene vi selv har i lufta og sikkerheten på bakken, sier han.

Skogmo forteller at Forsvaret denne gange har et økt fokus på at den kan dukke opp droner.

– Vi er også takknemlig om noen rapporterer til oss om observasjoner av droner, enten til oss eller til sivilt politi.

– Planlegg reisen

Tunge og trege kjøretøy vil entre veiene i Indre Troms denne uka. Skogmo anbefaler folk å planlegge litt bedre tid, og være obs på at det er saktegående og store kjøretøy, slik som beltevogner, stridsvogner og tungtransport, som er i veibanen.

– De største belastningene vil være i «trekanten» Storsteinnes, Øverbygd og Buktamoen. På E6 og fylkesveiene innenfor dette området. Slik vil det være fram til onsdag. fra onsdag til fredag vil aktiviteten bevege seg mer langs E6 mellom Buktamoen og Setermoen, sier han.