Hopp til innhold

Forsvaret i Finnmark skal settes på prøve – spiller fiender på stor vinterøvelse

Når nyoppretta Finnmark landforsvar skal spille fienden til Nato, føler sjefen han har alle øyne retta mot seg. Til uka starter vinterøvelsen med 15.000 soldater i Troms og Finnmark.

Soldater på Porsangmoen

For første gang skal den nye militære avdelingen i Finnmark få brynet seg i en stor vinterøvelse.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Dette kommer til å bli en skikkelig test for oss, sier sjef Jørn Erik Berntsen.

Når årets store vinterøvelse, Cold Response starter til uka skal Finnmark landforsvar nemlig være «fienden», eller inntrengeren sørover mot Troms – og som skal føre til at Brigade Nord trenger hjelp fra Nato. Men landets ferskeste militære avdeling skal ikke spille inntrenger alene.

Militær ledelse på Porsangmoen

Oberst Jørn Erik Berntsen (t.v.) er sjef for Finnmark Landforsvar. Her sammen med sjefen for Heimevernet i Finnmark, oberstløytnant Stein Høye. De skal krige i lag mot Brigade Nord og flere utenlandske styrker.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Vi får med oss en styrke fra grensevakta i Sør-Varanger med tillegg fra finske og engelske styrker, samt Heimevernet i Finnmark, en svensk jegerbataljon og en norsk bataljon fra Indre Troms, forteller Berntsen.

Ilddåpen for det ferskeste tilskuddet i det norske forsvaret skjer bare ett år etter at oppbyggingen av Finnmark landforsvar begynte på Porsangmoen.

Og det er der denne fiendtlige styrken skal ledes fra, selv om «krigen» i stor grad vil foregå i Troms.

– Men å lede over lange avstander er noe vi må kunne. Finnmark er stort. Det vet alle, sier Berntsen. Han mener de er så godt forberedt til oppgaven som mulig.

Kriger mot Nato

Til å forsvare seg mot inntrengeren fra nord vil resten av Brigade Nord få hjelp fra øvrige Nato-styrker, blant annet US Marines. Et klassisk eksempel på at Forsvaret blir møtt av en utfordring de ikke klarer å handtere alene.

– Men burde det ikke være avdelingen i Finnmark som ble utsatt for en trussel?

– Selv om øvelsen i år er laget på denne måten, vil vi i framtida garantert øve på at det er styrker i Finnmark som må forsvare seg mot en inntrenger, sier Berntsen.

Han forklarer at øvelsen kommer som en naturlig oppfølger av oppbygginga av Forsvaret lengst nord i landet. En oppbygging som i stor grad kommer som et resultat av større spenning mellom øst og vest.

Alles øyne mot Finnmark

Og Berntsen legger ikke skjul på at han er spent på om de klarer de kompliserte oppgavene med å lede både bakkestyrker jagerfly i rollen som en inntrenger i kamp mot soldater fra flere nasjoner.

– De to tingene må vi få til, og det tror jeg vi skal klare, sier han.

Dessuten: Sjefen for Finnmark landforsvar føler at alles øyne er retta mot avdelinga som til daglig har base i Porsanger.

– Det gjelder både fra toppledelsen i Forsvaret i Norge og i Nato, og til den politiske ledelsen. Og det er jo artig, sier Berntsen og understreker at de øver for å bli bedre.

– Da må vi og akseptere at ikke alt går 100 prosent som vi tenkte. Så får vi heller lære av feilene, sier han.

Men det er ikke bare kompliserte militære momenter og stor interesse fra så vel politikere som generaler som spiller inn.

– Selv om det er et spill så foregår jo alt ute langs veier og ute i terrenget. Det betyr at vi må ta hensyn til vær og ikke minst store snømengder. Sikkerheten kan vi jo aldri ta lett på. sier obersten.

US Marines på Porsangmoen

US Marines på Porsangmoen i 2017

Foto: Ole-Sverre Haugli / Forsvaret

6000 utenlandske soldater

Totalt skal 15.000 soldater delta i årets vinterøvelse. På bakken, på sjøen og i lufta i de sørlige delene av Troms og Finnmark.

– Hensikten med øvelsen er både å trene mottak av forsterkninger fra utlandet og å bli bedre på å klare seg under vinterforhold, sier pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

I tillegg til norske styrker kommer også soldater fra USA, Storbritannia, Nederland, Tyskland, Frankrike, Belgia, Danmark, Finland og Sverige. Til sammen om lag 6000 utenlandske soldater.

Øvelsen starter 2. mars og avsluttes 18. mars