Hopp til innhold

Forsvarer investeringen i North Energy

Tross tap i millionklassen mener fortsatt direktøren i Alta Kraftlag at det var riktig å investere i oljeselskapet North Energy.

Oljeleting i Arktis

North Energy har ikke funnet olje i Barentshavet, og har tapt over to milliarder. Lokale investorer har tapt millionbeløp, men fortsatt forsvares investeringen av Alta Kraftlag. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Rosneft.ru

Dagens næringsliv skrev i onsdag at nordnorske kraftlag og kommuner har tapt til sammen rundt 100 millioner kroner på oljeselskapet.

Direktør Per-Erik Ramstad i kraftlaget mener likevel investeringen var viktig for å sikre oljeselskapet til Alta.

– Det var riktig å investere

– Ut ifra et samfunnsperspektiv og Alta kraftverk sin motivasjon om å få oljeselskapets hovedkontor til Alta så var det riktig å gå inn. Det var ikke gitt hvor det skulle etableres, men forutsetninger som var satt i våre styrende organ for å gå inn var at selskapet ble etablert i Alta, sier Ramstad.

Per-Erik Ramstad

Per-Erik Ramstad forsvarer Alta kraftlags investering i North Energy.

Foto: Origo Nord

Til sammen har rundt 100 millioner kroner forsvunnet ut av investorenes lommer, etter tomme letebrønner og børsfall for det nordnorske oljeselskapet.

Og Ramstad i Alta Kraftlag innrømmer at investeringen foreløpig ikke har gitt de resultatetene som man hadde ønsket.

– Når vi ser på kursene i North Energy så er investeringen dårlig. Vi har tatt store regnskapsmessige tap gjennom flere år, og det gir et stort negativt fokus. Utviklingen gjør at vi ikke kan realisere de verdiene vi har i North Energy uten å tape penger, sier Ramstad

Investeringen har betalt seg

I artikkelen i Dagens Næringsliv kommer flere med flengende kritikk av investeringen i oljeselskapet. Blant dem er andelseier i kraftlaget Svein Aasegg.

Den tidligere banksjefen i Alta Sparebank og Sparebanken Nord mener kraftlaget har kastet bort 40 millioner i det han kaller et "lottospill".

Men Per-Erik Ramstad mener investeringen har betalt seg, gjennom at man har fått et oljeselskap til Alta.

– Hadde det blitt etablert i Tromsø eller Bodø eller et annet sted så hadde vi ikke investert i det selskapet. Så vi har fått igjen for hovedmotivasjonen vår om å få selskapet til Alta, sier kraftlagsdirektøren.

Får ingen betydning

Ramstad hevder Alta kraftlag ikke rammes av den dårlige utviklingen i oljemyggen.

– Vi har over flere omganger investert 15 millioner kroner, og solgt oss ut for fem med fortjeneste. Så de ti millionene vi har stående igjen i aksjer har ingen praktisk betydning for Alta kraftlag.