Hopp til innhold

Ap: – Først vaksine - så barnehageplass

– Vi i Tromsø Arbeiderparti vil det skal være påbudt å ta vaksine. Barn bør vaksineres før de får gå i barnehage, sier fungerende leder for helse- og omsorgskomiteen i Tromsø kommune, Tone Marie Myklevoll.

Vaksine

Ap i Tromsø vil at alle barn skal vaksineres før de får barnehageplass.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Hun mener dette ikke er kontroversielt, men at det er en dugnad å følge vaksinasjonsprogrammet. Men skal det fungere må alle være med. Forslaget omfatter både kommunale og private barnehager.

Partiet ønsker at alle barn skal vaksineres før de får en barnehageplass i Tromsø.

Det var Nordlys som først omtalte saken.

– Ingen dramatikk

Myklevoll peker på at det har allerede har vært obligatorisk å vaksinere seg mot for eksempel tuberkulose. (Tuberkulose, infeksjon forårsaket av tuberkelbakterien, Mycobacterium tuberculosis.)

Smilende barn får vaksine av sykesøster i 1947

Vaksineprogram også i 1947

Foto: Skotaam Aktuell / NTB scanpix

– Den er tatt ut av vaksineprogrammet fordi vi nå er beskyttet mot sykdommen. Det beviser at det fungerer med obligatorisk vaksinering, sier hun.

– Hvilke sykdommer mener dere barna må være vaksinert mot før de får barnehageplass?

– Alle vaksinene som er i det norske vaksineprogrammet. Nå kan det komme nye vaksiner, men da må helsemyndighetene bestemme, sier Tone Marie Myklevoll.

Hun håper de får politisk flertall for forslaget.

Politisk uenighet

På landsmøtet i april vedtok Arbeiderpartiet et forsøk med vaksinetvang. Og med støtten fra Gro Harlem Brundtland vedtok de et forsøk med obligatorisk vaksine mot meslinger i Oslo.

Ifølge NTB vil Venstre ha en debatt om dette, Senterpartiet sier et klart nei til forslaget og Sosialistisk Venstreparti er skeptiske.

Smitteverndirektør John-Arne Røttingen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt sier til Nettavisen at et påbud trolig ikke vil øke vaksineringen.

– Dette er ikke partipolitikk, dette er foreldre og besteforeldre interessert i å gjøre noe med, sier fungerende leder for helse- og omsorgskomiteen i Tromsø kommune, Tone Marie Myklevoll.

Hun vil fremme forslag om dette så snart det lar seg gjøre.