Ap: – Først vaksine - så barnehageplass

– Vi i Tromsø Arbeiderparti vil det skal være påbudt å ta vaksine. Barn bør vaksineres før de får gå i barnehage, sier fungerende leder for helse- og omsorgskomiteen i Tromsø kommune, Tone Marie Myklevoll.

Vaksine

Ap i Tromsø vil at alle barn skal vaksineres før de får barnehageplass.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Hun mener dette ikke er kontroversielt, men at det er en dugnad å følge vaksinasjonsprogrammet. Men skal det fungere må alle være med. Forslaget omfatter både kommunale og private barnehager.

Partiet ønsker at alle barn skal vaksineres før de får en barnehageplass i Tromsø.

Det var Nordlys som først omtalte saken.

– Ingen dramatikk

Myklevoll peker på at det har allerede har vært obligatorisk å vaksinere seg mot for eksempel tuberkulose. (Tuberkulose, infeksjon forårsaket av tuberkelbakterien, Mycobacterium tuberculosis.)

Smilende barn får vaksine av sykesøster i 1947

Vaksineprogram også i 1947

Foto: Skotaam Aktuell / NTB scanpix

– Den er tatt ut av vaksineprogrammet fordi vi nå er beskyttet mot sykdommen. Det beviser at det fungerer med obligatorisk vaksinering, sier hun.

– Hvilke sykdommer mener dere barna må være vaksinert mot før de får barnehageplass?

– Alle vaksinene som er i det norske vaksineprogrammet. Nå kan det komme nye vaksiner, men da må helsemyndighetene bestemme, sier Tone Marie Myklevoll.

Hun håper de får politisk flertall for forslaget.

Politisk uenighet

På landsmøtet i april vedtok Arbeiderpartiet et forsøk med vaksinetvang. Og med støtten fra Gro Harlem Brundtland vedtok de et forsøk med obligatorisk vaksine mot meslinger i Oslo.

Ifølge NTB vil Venstre ha en debatt om dette, Senterpartiet sier et klart nei til forslaget og Sosialistisk Venstreparti er skeptiske.

Smitteverndirektør John-Arne Røttingen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt sier til Nettavisen at et påbud trolig ikke vil øke vaksineringen.

– Dette er ikke partipolitikk, dette er foreldre og besteforeldre interessert i å gjøre noe med, sier fungerende leder for helse- og omsorgskomiteen i Tromsø kommune, Tone Marie Myklevoll.

Hun vil fremme forslag om dette så snart det lar seg gjøre.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Sveinung Åsali gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark