Førstemann opp og førstemann ned

For første gang ble en såkalt randonee-konkurranse avholdt i Lyngen. Der kjempet 59 deltagere om hvem som var raskest både opp og ned Rundtind.

LyngenRando

Lyngen Rando med Kilian Jornet som har nådd toppen, og snart tar den alpine nedfarten til sentrum av Lyngseidet der mål er.

Foto: LyngenRando

– Dette er en prøvestein der vi skaffer oss erfaring til å arrangere slike konkurranser flere ganger. Vi regner med 40 deltakere men fikk 59, og kan derfor kalle det hele en suksess, sier en fornøyd initiativtaker og arrangør Frode Hansen til NRK.

Randonee eller LyngenRando som denne konkurransen ble kalt, er en sport på full fart opp.

– Det er to faktorer som gjelder i denne konkurransen. Det er å gå fort opp, og komme fort ned igjen, sier arrangør Hansen.

Til topps og ned igjen

LyngenRando2

Deltakerne stopper på toppen der de fjerner skifellene før nedfarten tilbake til Lyngseidet.

Foto: LyngenRando

Lørdag ble konkurransen arrangert med start og mål i sentrum av Lyngseidet, der også mange nysgjerrige etterhvert fikk med seg hva som skjedde.

Herfra gikk deltakerne på skifeller opp Kjosryggen, før de tok turen via Rundtind, der det var alpin nedfart i dramatiske omgivelser tilbake til Lyngseidet sentrum.

– Vi har regler om at alle skulle ha godt nok utstyr, der de går opp med skifeller, for så å kunne renne ned på ordentlige fjellski. Som arrangør står Lyngen Røde kors og idrettslaget Lyngen/Karnes, med et samarbeid som vi betegner som svært godt, sier Hansen.

LyngenRando

På rekke over Lyngsalpene før den alpine nedfarten starter under LyngenRando.

Foto: LyngenRando

Populært med toppturer

Grunnen til at de ville prøve å arrangere en slik konkurranse var at interessen for toppturer er stadig økende. De har bare i Lyngen flere som toppturentusiaster som bor der hele vinteren, og rbuker fjellene rundt i området.

Til premieutdelingen kom også ordfører Sølvi Jensen forbi, så hun endte med å dele ut premiene til vinnerne.

– Til vår store glede var det mange lokale kjørere også med på dette. Generelt var det svært mye smil, glede og slitne bein i målområdet etterpå. Det viser at dette var en suksess, sier han.

Tilbake neste år

Premieutdeling

Premieutdeling der ordfører Sølvi Jensen kunne dele ut premie til Emelie Forsberg (t.h.) Her ved f.v. Kristian Brynildsen og Frode Hansen som speakere.

Foto: LyngenRando

De erfarte at løypa neste år bør merkes bedre, men håper likevel å kunne bruke mer eller mindre samme trasé som i årets konkurranse.

– Totalt sett er vi storfornøyde med vårt første arrangement, og kommer helt klart til å gjenta dette til neste år. Det kommer til å bli en happening, tror Hansen.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt 19:45