Hopp til innhold

Få melder ifra om søppel fra fiskeri

Fiskere må bli flinkere til å melde fra når de mister nylongarn og andre fiskeredskaper på sjøen. Forsøpling på kysten er blitt et stort problem, sier leder for Norsk Polarinstitutt.

Fiskesøppel

Operasjonssjef Ronny Vågsholm sier at trålerne har stort fokus på å ta opp fiskerisøppel.

Foto: Marit Garfjeld

Gjermund Langedal

Gjermund Langedal.

Foto: Fiskeridirektoratet

Mange fiskere er blitt flinke, men fortsatt er det en lang vei å gå før alle melder fra til kystmyndigheter når de mister utstyr på havet. Det sier Gjermund Langedal i Fiskeridirektoratet.

Årlig henter et opprenskingstokt langs kysten opp tonnevis av tapte garn og andre redskaper som forsøpler havet. Men Langedal ønsker å ta opp enda mer.

– Bedre rapportering kunne ført til at vi helt klart hadde tatt opp mer redskap, for vi har fått brukt tiden vår mer effektivt på de stedene der det definitivt var tapte redskaper, sier Langedal.

Få melder ifra

Om litt over en måned starter Fiskeridirektoratet sitt årlige tokt fra Ålesund til Kirkenes. De tråler havet for å fange med seg garn og annet fiskeriutstyr som fiskeflåten har mistet.

Redskapene er ofte laget av plast eller nylon, som har svært lang nedbrytningstid. Fiskerne skal melde fra om slike tap, men for få gjør det, sier Langedal.

– På de områdene vi tar opp, er det en relativt høy andel som ikke er meldt inn. Det synes vi rett og slett er litt trist. Dette må vel være den eneste tjenesten som storsamfunnet utfører gratis for en næring for å få ryddet opp i deres egen åker, og da synes vi faktisk at det minste de kan gjøre, er å melde om dette når man vet om noe, så vi kan få ryddet effektivt, sier Langedal.

Trålposer

Trålposer ombord på tråleren Neptun. – Vi mister lite av eget utstyr, og det vi mister er så dyrt at vi legger store ressurser i å få tak i det. Og det klarer vi som oftest, sier Operasjonssjef Ronny Vågsholm

Foto: Marit Garfjeld

– En million sjøfugl i året dør på grunn av plastikk

Leder for Norsk Polarinstitutt, Jan Gunnar Winther, har nylig kommet hjem fra en stor internasjonal konferanse om forsøpling i havet. Han mener det er svært viktig at fiskerne tar ansvar når de mister bruk på havet.

– Det har vært mye oppmerksomhet rundt plastikk og søppel i verdenshavene, som nå ser ut til å bli et stort, nytt miljøproblem. Så jeg håper at man over tid skjønner at jo bedre man rapporterer inn, desto mer får man tatt bort, og dermed får man fjernet en del av det som forsøpler naturen, og som til syvende og sist også rammer fiskerne, sier han.

Winther sier at plastsøppel i havet er i ferd med å bli et enormt miljøproblem.

– På verdenshavene er det hundre millioner tonn med søppel. Åtti prosent av det er sannsynligvis plastikk. En million sjøfugl i året dør på grunn av plastikk. Selv på Svalbard, som jo ligger langt unna, så finner vi at ni av ti havhester har plastikk i magesekken sin. Vi finner plastikk på bunnen av Barentshavet i magen på snøkrabbene. Den usynlige delen av dette er den største. Sytti prosent av plasten blandes inn i vannmassen, går inn i mikroorganismer og inn i næringskjeden, og til slutt havner det i fisk og på bordet vårt, sier han.

Har fokus på fiskerisøppel

På kaia i Tromsdalen losses fangsten fra tråleren Neptun, som hører til rederiet Havfisk. Operasjonssjef Ronny Vågsholm sier at trålerne har stort fokus på å ta opp fiskerisøppel.

– Jeg snakker for trålflåten i Havfisk. Vi tar med oss alt vi får opp. Vi mister lite av eget utstyr, og det vi mister er så dyrt at vi legger store ressurser i å få tak i det. Og det klarer vi som oftest, sier han.

De finner tid om annen garn og trålposer mellom fisken som dras opp på Neptun. Alt søppel leveres til renovatørene. Vågsholm støtter Langedal og Winthers krav om bedre rapportering blant fiskere.

– Vi må jobbe med det og få opp det meste av det som står i sjøen. For det er ikke bra det som ikke kommer inn, for å si det sånn, sier han.