Hopp til innhold

Forsøpling etter rekord-turisme

Turist-boomen har ikke bare positive effekter på Nordkapp.

Nordkapp
Foto: Halldor Asvall

Turistnæringen i Nordkapp opplever turistrekord med rundt 10 000 besøkende hver dag. Nå ligger Honningsvåg an til å sette enda en rekord. Byen har fått et stort søppelproblem mener Hege Jernsletten i Nordkapp Reiseliv.

- Store reiselivsdestinasjoner har den samme utfordringen. Vi har snakket med gjester som besøker oss som reagerer. Men de sier at det er ille å se, men vi er ikke eksepsjonelle for det eksisterer andre steder også. Men det er klart at vi får reaksjoner, sier hun.

Reaksjoner fra publikum

Ragnar Bangsund har seilt hele veien fra Oslo til Kirkenes og reagerte på mengden søppel som møtte han i Honningsvåg.

- Det er mye søppel. Turistene er nok ikke vant med så mye søppel i gatene. De ser nok det samme som meg, søppel som fløt rundt . Det må jo gå ut over ryktet til Nordkapp, sier Bangsund.

Avviser problemet

Men selv om reiselivsnæringa i Nordkapp er klar over problemet, mene kommunen derimot at beskyldningene om et økende søppelproblem ikke holder mål.

Driftssjef ved teknisk avdeling Jon Arne Johansen vil ikke stille til intervju, men sier at forsøplingen skyldes bygging av nytt vann og avløpssystem og at det ikke er et problem i Honningsvåg. Han selv har tatt seg en tur rundt i byen og ser ikke søppelproblematikken.