Forsøker å få mannskapet hjem fra Russland

Rederiet jobber nå med å få byttet ut deler av mannskapet på reketråleren, som Russland holder i arrest på tolvte døgnet.

Mannskap på Remøy

I MURMANSK: Mannskapet som nå er om bord var klar for hjemreise onsdag 10. mai, men ble i stedet tatt i arrest i Murmansk i Russland.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Rederiet har enda håp om at det skal bli en snarlig løsning på saken, men siden saken allerede har trukket ut i lang tid ser de behov for å skifte ut mannskapet, forteller informasjonsleder i Fiskebåt, Odd Kristian Dahle.

– Det er nok verst for dem som sitter hjemme. De vil ha hjem ektemannen eller faren sin, sier Dahle.

Odd Kristian Dahle

Odd Kristian Dahle, informasjonsleder i Fiskebåt, havfiskeflåtens organisasjon.

Foto: Pressefoto

Rederiet håper at med et mannskapsskifte, så kan båten raskt komme i gang med normal aktivitet når den blir frigitt.

Ifølge Dahle blir det nå jobba med å finne ut hvordan dette skal skje rent praktisk med visum og øvrige. Han forklarer at det derfor ikke er tatt stilling til hvem som skal få reise først.

– Det er slitsomt når det drar ut så lenge, sier Ketil Ervik, som er skipper på «Remøy».

– Vi har blant annet en som skulle vært hjemme i sønnens barnedåp, sier han.

Skipper Ketil Ervik

Skipper på «Remøy», Ketil Ervik, sier at det sliter på mannskapet når saken drar ut i lang tid.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Fiskeridirektoratet glemte å krysse av

Båten ligger for anker utenfor byen Murmansk i Russland. Der har den ligget siden russisk kystvakt bordet tråleren på vei ut av russisk sone 10. mai.

Fiskeridirektoratet har innrømmet at de ved en feil ikke krysset av for rekefiske for reketråleren i sin søknad til russiske myndigheter. Det er ingen som vet når mannskapet slippes fri.

– Russiske rettsmyndigheter har funnet en feil som de vil ha en avklaring på. Det er for så vidt greit, men det skal gjennom en prosess i det russiske systemet. Derfor tar det lang tid, sier Dahle.

Han kan likevel fortelle om at det er god stemning om bord i båten.

– De er gode kamerater, og de har TV og internett. De sier at de spiller kortspill og spiser god mat, sier Dahle.

Tråleren Remøy

Remøy har over 500 tonn med frosne reker i lasterommet. Mannskapet skulle gå i land etter fem uker på tokt i Barentshavet. Nå ligger de på ubestemt tid i Murmansk, om bord i Remøy på sjuende uka. Hjemme sitter mannskapet som skulle avløse de som nå sitter fast i Russland, med bagen ferdig pakket.

Foto: fiskebat.no

– Burde vært løst for lenge siden

– Det er klart at det begynner å bli litt kjedelig å være der når de ikke får en avklaring. De er på det tolvte døgnet nå, og det skjer ikke noe, sier Dahle.

Fiskebåt sier de har jevnlig kontakt med skipperen på båten «Remøy». Ettersom flere av mannskapet ikke har med seg pass, er de nødt til å være om bord i båten hele døgnet.

– Nå kan vi bare håpe at vi får en rask avklaring, slik at båt og mannskap skal komme hjem igjen og at båten kan begynne fisket igjen.

Dahle sier han ikke kjenner til tilsvarende episoder, men at saken egentlig bare er en bagatell.

– Det er en formalitetsfeil og da hadde vi forventet at det skulle ordnet seg veldig raskt. Hadde båten gjort noe ulovlig så hadde det vært en helt annen sak.

Pressetalsperson i Utenriksdepartementet, Astrid Sehl, sier til NRK i en e-post at:

–Det er viktig å understreke at saken er under behandling i det russiske rettsvesenet. Norske myndigheter følger saken tett. Utenriksdepartementet og generalkonsulatet i Murmansk fortsetter å gi rederiet og mannskapet konsulær bistand.

Remøy ved kai i Murmansk

Her i havna i Murmansk har reketråleren «Remøy» lagt siden russiske myndigheter tok tråleren i arrest.

Foto: Bård Wormdal