Hopp til innhold

Forsøker å bli rusfri ved hjelp av hunder

Thomas Rostad har levd store deler av livet sitt på gata. Nå er han under behandling der menneskets beste venn skal hjelpe han ut av rusen.

Thomas var 11 år gammel da han startet med tunge rusmidler. Nå skal huskyene hjelpe ham slutte for godt.

– Hundene gjør at jeg får det mye bedre med meg selv og at jeg får fokusert på noe annet, enn det gamle livet og rusen, sier Thomas Rostad.

Som 11-åring startet Rostad med tunge rusmidler. Han har flere ganger forsøkt å bli rusfri, uten å få det til. Nå er han 36 år og på rusbehandling hos Finnmarkskollektivet i Langfjordbotn i Alta kommune.

– Jeg har bestemt meg for at denne gangen her skal det gå bra. Jeg har vært på flere behandlingsplasser før og denne plassen har vært plassen som har klart å holde på meg lengst og at det har gått så bra som det har gjort, sier Rostad.

Thomas Rostad

Thomas Rostad har nå ansvar for et helt hundespann under rusbehandlingen i Finnmarkskollektivet. Han mener selv ansvaret han nå har, gjør at han klarer å fokusere på annet enn rus.

Foto: Julie Groseth / NRK

Hundespann som terapi

Sammen med fire andre rusmisbrukere, er han i en helt egen hundegruppe der han tilbringer store deler av hverdagen sammen med hunder.

– Den beste terapien er hundene. Har du en dårlig dag kan du bare gå hitt og så får du en bra dag med en gang, sier han.

Hundestell har alltid vært en del av kollektivet, men i august fikk de sitt eget hundespann som en del av behandlingen. At de som er under behandling får jobbe med hunder har vist seg å være effektivt for å komme seg ut av rusmisbruk.

– Når de får ansvar, så tar dem ansvar. Når de tar ansvar får vi vekst og de gjør noe med livene sine. Det er jo det vi ønsker. Det her er kun en mellomstasjon før de skal ut i livet, sier Jan Navjord som er ansvarlig for hundegruppa i Finnmarkskollektivet.

Jan Navjord

Jan Navjord i Finnmarkskollektivet er ansvarlig for hundegruppa. Han mener rusmisbrukerne forandrer seg når de får ansvar for hundespannet.

Foto: Julie Groseth / NRK

Drømmer om å bli hundekjører

Navjord og resten av personalet får ros av Thomas Rostad for jobben de gjør. Hundene gir han motivasjon til å holde seg rusfri.

– Hundene har mye av ærend for dette. Hadde det ikke vært for at hundene tror jeg ikke jeg hadde villet være her, sier Rostad.

Han håper dette er starten på et liv sammen med hunder:

– Det er det beste som har skjedd meg, og nå har jeg en drøm og ambisjon om å bli hundekjører selv etter hvert. For meg betyr det mye av rehabiliteringa, sier Thomas Rostad.

Finnmarkskollektivet

Fire rusmisbrukere er nå til behandling i «hundegruppa» i Finnmarkskollektivet. Gruppa holder til i Langfjordbotn i Alta kommune.

Foto: Julie Groseth / NRK