Hopp til innhold

Forskning viser at det kan være skadelig å hevde at barn er allergiske

Barnelege Martin Sørensen har forsket på hvilke konsekvenser det kan ha for barn dersom de plutselig ikke kan spise bestemte matvarer. Funnene får nok noen foreldre til å tenke seg om.

Allergi

Melk inneholder svært mange viktige næringsstoffer, spesielt for barn i vekst, ifølge barnelege og allergiforsker Martin Sørensen.

Foto: Colourbox

Martin Sørensen

Barnelege Marti Sørensen forteller at matallergier også kan gå ut over den psykiske helsen til barn og ungdom. Allergi kan føre til frykt for hva som kan skje dersom de får i seg feil mat, eller de velger å holde seg unna sosiale arrangementer på grunn av allergien sin.

Foto: Marit Eilertsen / NRK

Barneskoler i Norge forbyr nøtter på grunn av barn som er allergiske, til tross for at Helsedirektoratet nylig kom med en anbefaling til skolene om ikke å gjøre det.

Samtidig vokser hyllene med gluten- og laktosefrie produkter i norske butikker.

På fredag skal Martin Sørensen ved Universitetssykehuset Nord-Norge disputere med sin forskning på allergi hos barn og ungdom. Temaet for prøveforelesningen er hvilke ernæringsmessige konsekvenser det får for barna når de må kutte ut viktige matvarer.

– Det finnes åtte typer matvarer som står for de fleste tilfeller av allergi (se faktaboks), de fleste av dem gir ingen konsekvenser dersom du må slutte å spise bare én av dem, men det er to matvarer som peker seg ut: Melk og hvete, sier Sørensen.

– Det paradoksale er at det er disse to matvarene folk kutter først. Det er nærmest blitt en mote å unngå hvete og melk, også for dem som ikke er allergiske.

Viktig for veksten

Hvete og korn er en svært viktig matvare på verdensbasis. Ifølge Sørensen kommer halvparten av energien vi får i oss verden over fra hvete.

– Når det gjelder melk er det blitt en svært viktig matvare, særlig i barneårene. Melk er spesielt viktig for tilførsel av kalk og D-vitamin som er viktig for vekst og styrke av skjelettet. Forskningen min viser blant annet at det hemmer veksten hos barn dersom de ikke får i seg melkeprodukter, sier Sørensen.

– I tillegg ser vi at de som kutter ut både melk og fisk har større risiko for jodmangel, som kan forårsake struma og lavt stoffskifte. Jod er også viktig for normal utvikling av hjernen, sier han.

Konklusjonen trekker han etter å ha gjennomgått store mengder forskningslitteratur på området.

Men mange argumentere med at vi mennesker ikke er skapt for å drikke kumelk?

– Det stemmer at de fleste pattedyr klarer seg uten melk etter ammeperioden, men vi mennesker har blitt vant til å dekke våre behov for kalsium, jod og andre næringsstoffer som vi finner i melk.

Norsk dokumentarserie. Folkeopplysningen ser på fenomenet matallergi og intoleranse. En million nordmenn oppgir at de har matallergi eller er intolerante, men hvorfor tåler vi ikke lenger melk og brød? Programleder Andreas Wahl blir kurert for egne brødtraumer hos en kinesiolog og sender kjernesunne Eva til allergitesting på alternativmarkedet. Sesong 2 (4:6)

Se Folkeopplysningen da de tok for seg temaet matallergi og intoleranse.

Mulig å unngå

– Men det er viktig å påpeke at dersom du faktisk er allergisk mot for eksempel melk, så må du få i deg de viktige næringsstoffene på andre måter, for eksempel via kosttilskudd, sier Sørensen.

Det som bekymrer han er alle som diagnostiserer seg selv og sine barn med for eksempel melke eller hveteallergi, og da bare kutter ut matvarene uten å få faglig hjelp.

– Det er fryktelig viktig å unngå unødvendige kostholdsrestriksjoner. Derfor er det lurt å kontakte fagfolk for å få en riktig diagnose, dersom du er i tvil. Skulle det vise seg at du faktisk er allergisk, kan vi hjelpe deg slik at du får i deg næringsstoffene du går glipp av, sier Sørensen.

Siste fra Troms og Finnmark