Hopp til innhold

Vil behandle depresjon med magnetisk stimuli: – Vi trenger flere behandlingstilbud

Hvilke personer med depresjon kan ha god hjelp av magnetiske pulser? Det vil forskere ved UiT – Norges arktiske universitet finne ut av i en ny studie.

En mann sitter med ryggen til oss. På hodet har han magnetiske spoler som er koblet til en maskin.

Pasienter som deltar på studien får magnetisk stimuli av hjernen i tre minutter om dagen i ti dager.

Foto: Martre Ørbo / UiT

– Vi er blant de første kontrollerte studiene som gjør dette i Norge. Det fins gode studier i utlandet som viser at dette er en god behandlingsform, og at behandlinga har få bivirkninger, sier psykologspesialist Marte Ørbo.

Hun er del av en forskergruppe ved UiT som skal undersøke en ny behandlingsform mot depresjon.

Behandlinga går ut på at man stimulerer hjernen med magnetiske pulser.

Behandlingsformen er godkjent både i USA og EU, men er i liten grad brukt for å behandle depresjon i Norge. I dag er det kun Kristiansund sykehus og Sandviken sykehus i Bergen som tilbyr denne formen for behandling av depresjon.

– Vi ønsker å komme fram til noen markører som kan gi mer kunnskap om kjennetegn ved pasienter som med sikkerhet kan sies å ha nytte av denne type behandling, sier Ørbo.

Studien finansieres av Helse Nord, og er et samarbeid mellom UiT og Universitetssykehuset Nord-Norge. Det er institutt for psykologi ved UiT som gjennomfører studien.

Det pågår også en studie i Bergen om depresjon og magnetiske pulser.

Stimulere på tre minutter

Behandlinga består av en såkalt transkraniell magnetisk stimulering (TMS).

Det vil si at man plasserer en magnetisk spole over området av hjernen som man vil stimulere. Så sendes korte strømpulser gjennom spolen som danner et magnetfelt.

Forskerne vil bruke en stimulering som er mer tidseffektiv enn tradisjonell TMS. Selve stimuleringa tar tre minutter, og pasientene som deltar vil måtte møte opp til behandling i ti dager.

– Dette er en randomisert, kontrollert studie. Vi skal ha minst 96 pasienter. Halvparten av pasientene vil få aktiv behandling, den andre halvparten vil få placebo-behandling. Verken den som evaluerer pasienten eller pasienten selv vil vite om de får ekte behandling eller placebo, sier Ørbo.

Depresjonen til pasientene som deltar vil bli vurdert både før, under og etter behandlinga.

– Vi håper dette skal bli et klinisk behandlingstilbud for deprimerte. Depresjon er en veldig heterogen sykdom, så det er ikke én behandling som passer for alle. Vi trenger flere behandlingstilbud, sier Ørbo.

Det vil også utføres MR av pasientene som deltar i studien. Studien vil inkludere pasienter i to år.

– Behov for nye

– Vi trenger flere studier på behandling av depresjoner. Depresjon er et samfunnsproblem. Det er mange som lider av det, og vi ser en økning blant unge. Det vil også ha betydning for utviklinga av depresjon blant voksne framover. Derfor er det behov for nye terapityper.

Det sier Lars Lien, leder i Norsk psykiatrisk forening.

Han viser til at forskning i utlandet viser at TMS er en skånsom behandling med relativt få bivirkninger.

Siden man vet at det kun er rundt 60 prosent av pasientene i Norge som har nytte av medisiner og samtaleterapi, mener Lien det er viktig at også Norge kommer på banen med denne type behandling.

Lars Lien, leder Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rus og psykisk lidelse.

Lars Lien i Norsk psykiatrisk forening mener det er viktig at det blir flere behandlingsformer for depresjon i Norge.

Foto: Frøy Lode Wiig

Lien påpeker at Norge ofte er nokså trege med å ta i bruk nye medisiner og behandlingsformer.

– Det er synd for pasientene. Derfor er det viktig at man gjør sånne studier som i Tromsø, hvor man ser på hvilke pasienter som har effekt av det. Å finne ut hvem som har god effekt av denne behandlinga på et tidlig tidspunkt, er kjempeviktig, sier han.

Med studien i Tromsø håper man å kunne finne fellesnevnere hos pasienter som reagerer positivt på magnetiske pulser, slik at man i framtida kan gi best mulig individuelt tilpasset behandling til personer som lider av depresjon.

Hvis man er i aldersgruppa 22–65 år, bor i Tromsø og lider av depresjon, kan man ta kontakt med pasienttelefonen eller via nettsida til studien.

– Vi er klare til å starte opp, sier Ørbo.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark