Hopp til innhold

Forskere kan ha funnet kjærlighetsredet til håkjerringa

Vågsfjorden, i området mellom Senja, Grytøya og Ibestad er det eneste kjente parringsområdet i verden for Håkjerringa, ifølge forsker.

Håkjerring slippes tilbake etter å ha blitt målt og merket av forskere på tokt

Håkjerring slippes tilbake etter å ha blitt målt og merket av forskere på tokt i Troms. Artene er en av de største haiene i verden og kan bli over ett tonn tung.

Foto: Julius Nielsen / Universitet i Tromsø

– Det er meget unikt at det er mange kjønnsmodne hanner og hunner i et stort område. De som fanges er meget store, sier forsker Julius Nielsen. Han kaller fjorden et nøkkelområdet for Håkjerringa.

I et flerårig forskningsprosjekt skal han i samarbeid med Universitetet i København og i Tromsø avsløre mer av haifiskens hemmeligheter.

Svømmer over 1000 kilometer på et par måneder

I disse dager fanges håkjerring på dyp av 500 meter. De lokkes til lenka av halvråtne biter av sel. De fanges for å slippes ut igjen.

Håkjerring

Mange ser på håkjerringa som en lat skapning. Ifølge forsker Julius Nielsen er de dovne og framstår som ufarlige når de fanges.

Foto: Terje Hnasen

– Det er for å gi dem satellittsender, slik at forskerne kan følge dem over lengre avstander på deres vandringsruter. De kan spores så langt som til Grønland, sier Nielsen.

For om lag 14 dager siden klarte de å fange inn en håkjerring som tidligere hadde fått satellittsender.

– Vi kan allerede nå slå fast at den svømmer over store avstander på kort tid. Over 1000 kilometer på et par måneder, sier Julius Nielsen til NRK.

– Når ikke kjønnsmoden alder før de er 100 år

Forskningsprosjektet ble startet i 2013. Forskere fra Norge, Danmark, Grønland og USA er med. De mener at store forekomster av kjønnsmodne fisker kommer til dette området.

Nielsen forteller at de som fanges kan veie opp mot ett tonn og kan bli sju meter lange.

– De kan bli hele 200 år gamle og når visstnok ikke kjønnsmoden alder før de er 100 år.

Mange ser på håkjerringa som en lat skapning. Ifølge forsker Julius Nielsen er de dovne og framstår som ufarlige når de fanges.

– Men så langt tyder forskningen på at den er en aktiv haifisk. Den jager aktiv sel, torsk, kveite og steinbit.

I juni 2008 fant Norsk Polarinstitutt deler av kjeven til en ung isbjørn i magen til en håkjerring. Men så langt er det flere spørsmål enn svar om denne myteomspunne haifisken.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark