Hopp til innhold

Forsker: – Ikke vær bekymret når barna spiller mye dataspill

Den danske doktorgradsstipendiaten, Rune Nielsen, er skeptisk til om det i det hele tatt er mulig å bli avhengig av dataspill. Svarene hans bør roe ned nervøse foreldre.

Rune Nielsen

Doktorgradsstipendiat i psykologi ved IT Universitetet i København, Rune Nielsen, konkluderer med at spillavhengighet ikke er en mental lidelse.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Jeg har aldri møtt en gamer som ikke kan slutte å spille hvis han absolutt må. De fleste som spiller mye, trapper ned etter hvert, gjerne av naturlige årsaker, for eksempel ved at de får seg jobb eller familie, sier doktorgradsstipendiat i psykologi ved IT-universitetet i København, Rune Nielsen.

Tidligere denne uken var han gjesteforeleser ved utdannelsen for media- og dokumentasjonsvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet, i forbindelse med forskningsprosjektet Wargame. Temaet for forelesningen var om avhengighet til dataspill kan sees på som en mental lidelse.

Hva er avhengighet?

– Jeg mener det skal mye til for å kalle avhengighet til dataspill for en mental lidelse. Først og fremst fordi vi må se på bruken av begrepet avhengighet. Det er gjort noen undersøkelser på gamere tidligere, som konkluderer med at noen av dem er avhengige, men jeg mener metodene som er brukt ikke kan konkludere med det, sier Nielsen.

I undersøkelsene er det blant annet stilt følgende spørsmål:

  • Bruker du mesteparten av tiden på å tenke på tidligere eller kommende spill?
  • Går spillingen ut over tid brukt på sosiale aktiviteter?
  • Har spillingen ført til krangler innad i familien?

– Et lite tankeeksperiment kan være å bytte ut ordet «spilling» med ordet «forskning». Da vil nok de fleste i dette rommet plutselig se på seg selv som avhengige av forskning, sier Nielsen til rommet med tilhørere.

Ofte andre årsaker bak overdreven spilling

– Poenget mitt er at for mange gamere er spilling en viktig fritidssyssel, akkurat som andre for eksempel liker å spille fotball.

Åse Mette Østland, koordinator for Spilleavhengighet Norges region nord, forteller om mange ungdom som sliter med spilleavhengighet, og at spillingen går ut over livene deres.

Rune Nielsen er klar over at det finnes slike tilfeller.

– Men min erfaring sier at vi da må se forbi spillingen. Som regel skyldes overdreven spillingen og isolering andre underliggende problemer, og at det er de vi må ta tak i. Spillingen blir bare en måte å flykte fra de ekte problemene på, sier han.

Skeptisk til nye ting

Rune Nielsen tror media har en del skyld i skepsisen til dataspill. I tillegg tror han foreldregenerasjonens uvitenhet om dataspill også er med å skape en unødvendig kløft.

– Alle nye medier eller ny underholdning får et dårlig rykte i starten. Og alle generasjoner tenker at foreldrenes forhold til teknologi var gammeldags, og at barnas bruk er farlig, sier Nielsen.

– Jeg tror det er viktig at foreldrene snakker med barna om spillingen, og prøver å forstå interessen.

Nå i påsken er det sikkert mange foreldre som krangler med barna sine om dataspilling. Hvilke råd har du til dem?

– Ikke vær redd for at dataspill er farlig, men sett grenser for hvor mye de kan spille.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark