Fornøyd med valget, tross tap

Ingalill Olsen (Ap) hadde forventet å ryke ut av Stortinget.

Ingalill Olsen (Ap)

Ingalill Olsen mister Aps tredjemandat i Finnmark.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Ingalill Olsen sier at hun ikke er overrasket over at hun ikke klarte å beholde tredjemandatet for Arbeiderpartiet i Finnmark.

Selv om hun røk ut av finnmarksbenken er Olsen likevel fornøyd med valgresultatet for Ap i fylket:

– Det har ligget i kortene lenge. Sist valg fikk Arbeiderpartiet tre mandater, og det var første gang på 24 år, så dét var nok en større overraskelse enn at det ikke gikk denne gangen. Når jeg ser at Finnmark Ap jevnt over ligger på cirka 40 prosent da har vi gjort et godt valg, og jeg er fornøyd med det, sier Olsen, som også er leder i Finnmark Ap.

Finnmark Ap har en foreløpig oppslutning på 39,7 prosent, noe som er ned 5,7 prosent fra forrirge stortingsvalg for fire år siden. Ap er derimot fortsatt største parti, med Høyre på 21,5 prosent på neste plass.

– Leveringsplikten har skylda

Ap andrekandidat Kåre Simensen mener partiet kan ha tapt på saken om leveringsplikt.

Sammen med Helga Pedersen, blir han Aps finnmarksbenk de neste fire år.

– Det kan nok hende det har en innvirkning på tredjemandatet, så ærlig skal vi nok være. For det har jo preget dagsorden. I hvert fall det som har vært med tanke på konsekvenser, så skal vi ikke legge skjul på at det har vært en vanskelig sak. Jeg hadde håpet at vi skulle vært mye tydeligere, og i hvert fall fått en avgjørelse før valget, sier Simensen.