– Jeg savner det dramatiske. Jeg savner litt «blood, sweat and tears», sier Maja Lunde.
Klima og naturvern har vært en rød tråd i flere av romanene til forfatteren. I romanen hun nå skriver på, er blant annet frøhvelvet på Svalbard med.
I dag åpner FNs klimatoppmøte i Glasgow. I to uker skal verdens toppledere møtes for å bli enige om hvordan man sammen skal klare å nå klimamålene.
Lunde har et stort håp om at Norge kan ta på seg en grønn ledertrøye og vise veien ut av olje og gass. Derfor mener hun også det er viktig at politikerne viser følelser på toppmøtet.
– For å forstå hvorfor vi må endre oss, må vi ha med både hjertet og hjernen. Jeg skulle ønske politikerne kunne tørre å snakke om følelsene rundt dette, om sorg og at dette faktisk er skummelt. Da skjønner vi kanskje mer hvorfor vi må endre oss, sier Lunde.
Søndag gjestet hun Helgemorgen sammen med klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).
Hør intervjuet her:
– Ungdommen har rett
I flere av sine romaner skildrer Lunde et landskap som er rammet av klimaendringene, og hvor den globale temperaturen har økt med tre grader.
Selv er hun redd for at naturen vil føles som en fiende og ikke en gave, og at ungene mister håpet. Allerede nå sier noen unge at de ikke tør å få barn i en verden i klimakrise.
Da 13-åringen til Lunde hørte at hun skulle til Helgemorgen med klima- og miljøministeren, fikk hun klar beskjed. «Be dem om å stramme seg opp.»
– 13-åringen og Lunde har helt rett. Vi må stramme oss opp. Det er all grunn til bekymring for den verden som vil komme hvis vi ikke endrer kurs. Jeg bruker å si at det er ungdommen som har rett, og den gretne onkelen på Facebook som tar feil, sier Barth Eide.
Han påpeker at det er viktig å omsette praten i konkret handling. Da må Norge ta et stort ansvar for hvordan vi kan komme oss ut av en fossil verden, og samtidig finne løsninger for hvordan man kan bruke fornybar energi i alle aspekter.
– Det er en svær reise med mange elementer i seg. Vår jobb er å vise at en verden ut fossilutslipp er mulig, men det går ikke til uka. Det må trekkes i samme retning av mange land, sier ministeren.
- Les også: G20-landene enige om 1,5-gradersmålet
Ikke skape ny angst
Barth Eide mener det er viktig å kombinere alvoret i hvordan det går om man ikke endrer kurs, med hvordan det går om man klarer å endre kursen.
– Det er viktig å få fram at en bedre verden er mulig. Vi kan leve gode liv på den andre siden av omstillinga også, men på andre måter enn i dag, sier han.
Om man ikke klarer å kombinere dette, frykter han at det vil skape en annen type angst.
– Det er folk som har legitim angst for at det de er kjent med blir borte på reisen til noe annet. Men vi må få fram at reisen er ikke til noe verre, men kanskje noe bedre, sier Barth Eide.
Under klimatoppmøtet skal Norge sammen med Singapore lede arbeidet med å lage regler for hvordan man skal handle med utslippskvoter. Nå gjøres det ulikt avhengig av hvor i verden man er.
Barth Eide håper man skal klare å få til felles regler som er mer lik de europeiske.
Han har også med seg 14 milliarder kroner fra Norge til klimabistand til fattige land. Det er nødvendig om man verden skal klare å nå målet på 1,5 grader.
– Det er en hel infrastruktur som må på plass. Fornybar energi er i større grad billigere enn fossil, men det er en del store utgifter i oppstarten, sier Barth Eide.
Om det blir mye følelser blant topplederne og byråkratene under toppmøtet, vil gjenstå å se.
– Jeg tror vi kommer til å høre mye om alvoret og nødvendigheten av å gjøre mye større grep. Men vi må også sitte ved forhandlingsbordet og snakke teknisk om paragrafer. Vi må omsette de store og viktige, varme ordene til noe som har legal mening, sier ministeren.