Forbundsleder om eiendomsskatt: – Har aldri sett en så dramatisk økning

Flere huseiere i Målselv har tatt kontakt med Huseiernes Landsforbund etter nær firdobling av eiendomsskatten. – Klag hvis du mener taksten som er brukt er høyere enn markedsverdien, er rådet de får.

hus Målselv

Boliger i Krokbekken panorama i Målselv er blant dem som har fått ny takst av kommunen.

Foto: Privat

– Det at Målselv har gjort ny taksering, har de anledning til fordi den forrige var for ti år siden. Men hvis beboerne synes taksten som ligger til grunn for eiendomsskatten, er for høy – og høyere enn verdien på boligen – så er det grunn til å klage, sier Kristin Gyldenskog. Hun er avdelingsleder i Huseiernes Landsforbund.

I Målselv har partiet Venstre krevd at kommunestyret behandler eiendomsskatten på nytt. Gruppeleder Hege S. Gjerdrum sier de neppe var fullt klar over konsekvensene av vedtaket de gjorde før jul.

NRK har fortalt om økningen av eiendomsskatten i Målselv som har sendt sjokkbølger i kommunen. Flere beboere protesterer kraftig mot økningen.

– Dramatisk økning

Huseiernes Landsforbund har 220.000 medlemmer. På organisasjonens hjemmeside kan de finne informasjon om hva det koster å bo i hver enkelt kommune, eiendomsskatten og kommunale gebyr.

Børge Martinussen, distriktsleder i Huseiernes Landsforbund i Troms, sier han ikke har vært borti så dramatisk økning i eiendomsskatten som enkelte i Målselv nå opplever, hele 360 prosent. Han mener kommunene bør bruke ligningsverdien på boliger framfor å bruke store ressurser på taksering.

hus i målselv

Krokbekken nord ved Bardufoss i Målselv.

Foto: Privat

Tall fra SSB viser at rundt 80 prosent av kommunene har innført eiendomsskatt.

Men det er bare 250 kommuner – rundt 60 prosent – som har eiendomsskatt på bolig. Resten av kommunene har eiendomsskatt på næringsbygg, verk og bruk og andre forhold.

Klageflom

Ordfører Nils Ole Foshaug (Ap) i Målselv sier kommunen har mottat 60 klager og fått ca 300 henvendelser i saka. Det er 4000 boligeiendommer i kommunen. Foshaug sier kommunestyret har møte om halvannen uke og at det derfor ikke er aktuelt med noe ekstraordinært møte.

270 av landets 428 kommuner har eiendomsskatt på bolig.