Hopp til innhold

Vurderer å evakuere Børge Ousland ut fra ekspedisjon ved Nordpolen

– De har hatt 35 eventyrlig vanskelige dager. Alt har vært imot dem, sier hjelpestab og polfarer Lars Ebbesen.

 Børge Ousland og Mike Horn

Store råker og tynn is har vært en utfordring på turen over Polhavet.

Foto: Dmitry Sharomov

Børge Ousland og Mike Horn er på veg tvers over Polhavet, fra Alaska til Svalbard via Nordpolen, men har møtt på problemer.

De er ikke i livsfare, men ekspedisjonens hjelpemannskap vurderer fortløpende ulike alternativer dersom noe skulle gå galt.

Det var Nordlys som omtalte saken først.

Hovedredningssentralen bekrefter overfor NRK at ekspedisjonen har tatt kontakt med norske myndigheter. En bergingsaksjon kan derfor være forestående.

– De har nå siden Nordpolen hatt 35 dager med eventyrlige vanskelige forhold. Alt har vært imot dem. De ligger etter skjemaet vi hadde håpet, sier Lars Ebbesen.

 Børge Ousland og Mike Horn

Børge Ousland (t.v.) og Mike Horn er på veg tvers over Polhavet.

Foto: Mike.Horn.com

Han er i løpende kontakt med Ousland og Horn. Onsdag har imidlertid været snudd der oppe, sier Ebbesen.

– Fortsetter det sånn kan de komme til iskanten og fullføre turen som planlagt. De har fortsatt met igjen til 17 dager. Ting er under kontroll, men dette er en ekspedisjon på kanten av hva som er mulig, sier han.

Vet ikke at de kan bli hentet ut

Ousland har i forkant av ekspedisjonen vært i tett dialog med redningsinstansene for å beskrive ruten de har lagt ut på.

På grunn av de vanskelige værforholdene, isforholdene og at de ligger bak skjema, vil Ebbesen nå be Ousland og Horn ta stilling til om turen bør avbrytes før målet er nådd.

Hovedredningssentralen for Nord-Norge har gitt beskjed om at det mot slutten av helgen vil være mulig å hente dem ut. De har forskningsskipet Kronprins Haakon liggende i isen og har kapasitet med helikopter, dersom polfarerne ikke klarer å fullføre selv.

Men det spørsmålet har polfarerne ennå ikke fått, sier Lars Ebbesen. Han gleder seg ikke til å ta den samtalen, heller.

Børge Ousland og Mike Horn i Polhavet

Målet for turen er 85 grader og 30 minutter nord. Ifølge planen skulle de nå punktet i begynnelsen av desember.

Foto: Mike Horn

– Det er omtrent det verste du kan få servert på en slik ekspedisjon, særlig når du er bare få kilometer unna målet. Ingen vil være til bry eller sette andre i en risikofylt operasjon heller. Men dette er en avveining vi tar sammen med Hovedredningssentralen og andre aktører, om noe galt skulle skje.

Han sier Ousland og Horn nå forflytter seg i bekmørke. De har hodelykter som lyser 3–4 meter, og at de går inn i et sjakkbrettet av is.

– Men det kan komme storm og alt kan snu. Det må vi ta med oss i beregningen, og det må vi se å få gjort nå, sier Ebbesen.

– Vil kjenne alle muligheter

– Vi har fortalt dem hvilke redningsressurser som er tilgjengelig i dag og de nærmeste dagene.

Det sier redningsleder ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge, Tomas Ringen. Han sier det ikke er noe dramatikk i kontakten med Ousland og Horn.

– De vil vite om alle muligheter dersom noe går galt. Det er naturlig. Slik Hovedredningssentralen ser det, er det ingen dramatikk i det. Når man er på Nordpolen er det en langt mer avansert redningsoperasjon dersom man må ha hjelp.

Tar farvel med mannskapet på Pangaea, og legg i veg på ski mot Nordpolen og vidare i retning Svalbard.

Her tar Ousland og Horn farvel med mannskapet på Pangaea før de legger i veg på ski mot Nordpolen og videre i retning Svalbard.

Redningslederen legger til:

– Vi har ikke inntrykk av at de har behov for hjelp nå, men det er nok den sikkerhetsmarginen ekspedisjonen vil gjøre seg kjent med, sier redningslederen.

Går i bekmørke

Denne turen er spesiell. Ousland og Horn har satt kursen mot nord mens det blir mørkere og kaldere for hver dag som går.

Målet for ekspedisjonen for Ousland er å se effekten av klimaendringene med egne øyne.

De kombinerer båt og ski. Først seilbåt fra Alaska til iskanten, så ski til Nordpolen og videre mot Svalbard. Turen startet i Nome i Alaska 25. august. Siden 12. september har de beveget seg på ski. Planen at de skal hentes med seilbåt ved iskanten nord for Svalbard i november/desember.

En tilsvarende ekspedisjon har aldri blitt gjennomført tidligere.

Som ekspedisjonsfarere er Børge Ousland og Mike Horn for veteraner å regne. I 2006 gikk de sammen til Nordpolen, og nådde polpunktet 23. mars.

– Denne turen er i stor grad basert på erfaringene fra den i 2006. Vi kan isen, vi kan kulde, vi kan gå i mørke, og vi har planlagt denne turen i tre år. Vi er godt forberedte, har Ousland tidligere sagt til NRK.

polhavet

Børge Ousland og Mike Horn krysser hele Polhavet fra Alaska til Svalbard, først med båt (blå linje), så på ski (rød linje) og så med båt igjen (blå linje).

Grafikk: Joakim Digernes-Nordström / NRK

LES OGSÅ: Børge Ousland på tynn is i Polhavet: – Vi må dra i nødbremsen no