Forbauset over spionasjeanklagene: – Tenkte det var oppspinn

Venner og tidligere kollegaer av Frode Berg fra Kirkenes stiller seg uforstående til arrestasjonen og spionsiktelsen i Russland.

Roger Jakobsen og Rune Rafaelsen i Rajakoski

Både ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen (t.v.) og grensekommisær Roger Jakobsen, har arbeidet mye med Frode Berg. De er begge overrasket over de russiske spionasjeanklagene mot ham. Arkivbilde fra et tidligere arrangement i Rajakoski.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Frode Berg er ingen spion, sier ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen.

Han kjenner Berg godt gjennom samarbeid på flere grensekryssende prosjekter, og beskriver ham som en varm person som er viktig for det norsk-russiske samarbeidet.

Derfor ble han rystet over nyheten om at han er arrestert og siktet for spionasje i Moskva.

– Da nyheten kom om at han var siktet for spionasje, tenkte jeg det var oppspinn.

Rafaelsen tror hendelsen vil prege grensekommunen.

– Jeg tror veldig mange er fortvilt og jeg ser ikke bort fra at folk kommer til å tenne lys og slå ring rundt familien. Dette er ikke bra for det norsk-russike forholdet, sier han.

Rune Rafaelsen

Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen, har samarbeidet med Frode Berg på flere grensekryssende prosjekter – blant annet kunstprosjektet Pikene på broen.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Russland er noe annet

Berg, som er bosatt i Kirkenes, jobbet ved grensekommisariatet i Sør-Varanger fram til han ble pensjonist i 2014.

Tidligere kollega, grensekommisær Roger Jakobsen, sier siktelsen kom som lyn fra klar himmel.

– Jeg er forbauset over arrestasjonen og hele situasjonen, sier han.

Både han og ordfører Rafalsen håper på en snarlig løsning.

– Vi må få ham ut av fengselet i Moskva så fort som mulig. Vi håper at de russiske myndighetene tar til fornuften, for dette er bra for verken ham eller familien, sier Rafaelsen.

Frode Berg

Det var den 5. desember Frode Berg ble arrestert under en reise til Moskva. I dag kom nyheten om at det russiske sikkerhetspolitiet (FSB) har anklaget ham for spionasje.

Foto: Amund Trellevik

Ordføreren sier videre at det som skjer i Russland ikke alltid kan forklares logisk, men likevel har han aldri sett noe lignende.

– Russland er på mange måter noe annet. Man kan ofte overraskes over det man leser og opplever. Men jeg hadde aldri trodd at en person som Frode Berg skulle bli arrestert og anklaget for spionasje.

Roger Jakobsen, grensekommissær

Grensekommissær Roger Jakobsen observerer situasjonen rundt sin tidligere kollega med vantro.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

Kald vind over landegrensene

Redaktør for The Independent Barents Observer, Thomas Nilsen, har selv opplevd å bli utestengt fra Russland, definert som en trussel mot landet. Han oppfatter dette som en sak som er konstruert for å provosere.

Han tror ikke det er Russland som ønsker å skade forholdet til Norge, men heller at det russiske sikkerhetspolitiet (FSB) ønsker å diskreditere de som er engasjert i det norsk-russiske arbeidet.

– De har gjort en del grep det siste året, og dette føyer seg inn i deres måte å jobbe på, sier han.

– Her snakker vi om en etterretningsorganisasjon som er ganske kjent for å komme med falske anklager og lure folk i feller. Jeg synes det lukter litt av en sånn operasjon.

Thomas Nilsen utestengt fra Russland

Redaktør for The Independent Barents Observer, Thomas Nilsen, har selv tidligere blitt utestengt fra Russland, fordi han ble definert som en trussel mot landet.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Nilsen kaller saken for absurd, og er enig med Rune Rafaelsen i at det ikke er noe ved Berg som skulle tilsi at han har bedrevet spionasje. Han tror heller han er blitt en brikke i et større spill, og at dette er et symptom på et kaldere politisk klima.

– Det kan dessverre se ut som at en kald vind blåser over landegrensene for tiden.