Følte seg presset til å signere stor avtale

Kommunikasjonssjef i Troms Kraft, Lena Glosemeyer Fangel, følte at situasjonen var ubehagelig da hun skulle signere en større avtale med First House.

troms kraft

Kraftselskapet Troms Kraft har vært under gransking for flere forhold.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Lena Glosemeyer Fangel

Lena Glosemeyer Fangel, kommunikasjonssjef i Troms Kraft, følte at signaturen hennes ble misbrukt i avtalen med First House.

Foto: Troms Kraft

Troms Kraft leide i 2010 inn rådgivningsselskapet First House for å påvirke Arbeiderpartiet i Tromsø kommune. Ifølge Dagens Næringsliv (DN) var målet å påvirke lokalpolitikerne om å endre en eierskapsmeldingen, og slik godta en delprivatisering av Troms Kraft.

Avisen har sett på granskingsrapporten av kraftselskapet, som ble ferdig i fjor. Den viser blant annet at avtalen mellom Troms Kraft og First House ble endret.

I det første utkastet sto det at First House skulle jobbe med politiske prosesser og eierskapsmeldingen.

Den endelige kontrakten nevner ikke eierskapsmeldingen i det hele tatt.

Presset til å signere

Granskingsrapporten konkludere med at informasjonen som ble gitt offentligheten og pressen om den opprinnelige avtalen som ble underskrevet, var feilaktig og misvisende.

Rapporten viser også at avtalen ble endret for å passe bedre til den informasjonen som ble gitt pressen.

Kommunikasjonssjef Lena Glosemeyer Fangel var ikke involvert i den opprinnelige avtaleinngåelsen, men sier i et intervju gjort av granskerne at hun følte seg presset til å signere avtalen på vegne av daværende Troms Kraft-sjef Oddbjørn Schei.

Vil ikke kommentere

Fangel ønsker ikke å kommentere saken til DN. Avisen skriver at det kommer frem i rapporten at kommunikasjonssjefen også følte hele situasjonen som ubehagelig og at signaturen hennes ble misbrukt.

Blant annet fordi hun hadde oppfatning av at hun bare hadde fullmakt til avtaler på inntil 30.000 kroner.

Troms Kraft skal ha betalt First House drøyt 760.000 kroner fordelt på to utbetalinger i den aktuelle perioden.

Oddbjørn Schei ønsker heller ikke kommentere saken til Dagens Næringsliv.