Folk strømmer til nettsiden Koronasjekk for å få svar på om de har korona eller ikke

Det private selskapet MedEasy har laget en test som kan fortelle deg hvor sannsynlig det er for at du har korona, og hva du bør gjøre. – En god idé, sier Norsk forening for allmennmedisin.

Koronasjekk.no
Foto: Skjermdump / koronasjekk.no

Denne artikkelen er over to dager gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi tenker at det er veldig viktig å ha en slik test, både nå og i ettertid av denne krisen, sier fastlege og daglig leder for MedEasy, Nils Christian Karlsen.

– Bakgrunnen for å lage testen er at vi opplever et stort informasjonsbehov i befolkningen gjennom rødglødende telefoner ved legevakt og fastlegekontor.

I løpet av bare det første døgnet etter lansering har det blitt utført om lag 45.000 koronasjekker via nettsiden.

– Vi håper og tror at dette bidraget kan avlaste allerede slitne leger, sykepleiere og helsesekretærer i den svært krevende tiden vi har foran oss, sier Karlsen.

Nils Christian Karlsen

Nils Christian Karlsen er daglig leder i MedEasy og jobber også som fastlege ved Randesund Legesenter.

Foto: Privat

I tråd med Folkehelseinstituttet

Testen fungerer slik at du besvarer noen spørsmål. Første spørsmål er om du føler deg syk, og videre får man blant annet spørsmål om man har vært i utlandet og i kontakt med noen som er koronasmittet.

Til slutt vil man få informasjon med anbefalinger og råd utfra svarene man har avgitt. Mange har fått resultater som viser symptomer på Covid-19, og en god del har blitt anbefalt både hjemmekarantene og hjemmeisolasjon.

Kan man stole på at det resultatet man får er riktig?

– Ja, absolutt! Svarene du får vil bli de samme som står på Folkehelseinstituttet sine sider. Men er du usikker, tar du kontakt med medisinsk personell, sier Karlsen.

Råd fra koronasjekk.no

Et av rådene du kan ende opp med å få etter å ha tatt testen på koronasjekk.no.

Foto: Skjermdump / koronasjekk.no

Gjør det enklere å finne fram

Blant de som har valgt å dele testen på sin hjemmeside og på Facebook er Norsk forening for allmennmedisin.

– Det er utrolig mye informasjon nå, og det er vanskelig for folk å holde seg oppdatert på hvilke råd som gjelder og hva man skal gjøre, sier leder Marte Kvittum Tangen.

– Da er dette en god idé som kan gjøre det enklere å finne fram i alle rådene som gis.

Tangen understreker at siden ikke er kvalitetssikret av dem, men samtidig synes hun den virker godt gjennomarbeidet sammenlignet med andre lignende løsninger.

Derfor valgte foreningen å dele akkurat denne – nettopp for å bidra til å avlaste trykket som er på helsepersonell for tiden.

– Men det er viktig å presisere at det er myndighetenes råd som skal følges, og jeg vet at myndighetene arbeider med en tilsvarende løsning selv. Det er den vi vil anbefale når den kommer.

Marte Kvittum Tangen

Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, mener koronasjekk.no kan være god løsning for å organisere alle rådene som florerer.

Foto: Thomas B Eckhoff / Den norske legeforening

Samler inn data til forskning

Også Nils Christian Karlsen i MedEasy presiserer at det til enhver tid er myndighetenes råd som skal følges.

– Jeg kan ikke understreke alvoret i situasjonen nok. Det er ekstremt viktig at vi alle følger rådene fra Folkehelseinstituttet slavisk i tiden fremover dersom viruset skal bremses i en slik grad at helsevesenet ikke kneler totalt om noen få uker, sier han.

– Vi håper og tror at denne nettsiden kan bidra positivt i denne sammenheng.

Karlsen forteller at nettsiden også vil samle inn store dataer som kan brukes både i dag og i ettertid av koronautbruddet.

– Dataene vi henter inn vil kunne brukes til forskning. Vi har også sett på dette som en mulighet for å brukes som smittesporing, men dette krever særskilt godkjenning fra helsemyndighetene for å ivareta personvernlovgivning.