Hopp til innhold

Du trenger ikke hamstre – det er nok matvarer til alle!

Det har vært stor pågang i norske dagligvarebutikker på grunn av utviklingen rundt koronaviruset. Men dagligvarekjedene har et tydelig budskap til deg som forbruker.

Tre unge kvinner hamstrer litt ekstra mat i forbindelse med corona-epidemien.

– Vi handler fordi alle andre gjør det, sier Lene Eliassen (t.v.), Vilja Skjæran og Julie Bjønnes på innkjøpsrunde i dag.

Foto: Christer Johnsgård / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi ser at folk hamstrer. Først går hermetikken, deretter frysevarer og til sist ferskvarer, Det er unødvendig og kan skape utfordringer. Om alle handler som normalt, er det nok varer til alle, sier Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør Coop Norge.

De siste dagene har situasjonen rundt koronautbruddet i Norge eskalert. Antall smittede har økt kraftig. Torsdag ettermiddag la regjeringen frem flere drastiske tiltak for å redusere smitten. Alle skoler stenges, flere arrangementer og virksomheter får forbud.

Samtidig var det stor pågang i flere dagligvarebutikker rundt om i landet.

På Rema 1000 på Kvaløysletta i Tromsø var nestkommanderende i butikken, Andreas Myrstad, overrasket over den store pågangen.

Andreas Myrstad på Rema 1000 Kvaløysletta pleier ikke å ha så mange kunder en torsdag ettermiddag, som det han hadde i dag.

UVANLIG: Andreas Myrstad på Rema 1000 Kvaløysletta pleier ikke å ha så mange kunder en torsdag ettermiddag, som det han hadde i dag.

På Eurospar på Lanes i Tromsø var Lene Eliassen (t.v.), Vilja Skjæran og Julie Bjønnes på innkjøpsrunde på handletur.

– Vi er ikke hysteriske, men vi handler fordi alle andre ser ut til å kjøpe litt ekstra, så da gjør også vi det, sier de tre.

Bjørn Takle Friis i Coop kan likevel berolige dem som ikke har rukket å handle ennå.

– Det er ikke noe som tyder på varemangel her i landet. Vi er ikke bekymret for matvarelagrene og har god kontroll, sier Friis.

Ifølge han har Norge fortsatt god tilgang på varer fra sine leverandører. I tillegg er det stort fokus på å opprettholde rutiner og vareflyt som vanlig.

– Vi står på for forbrukerne og har hatt beredskapsmøte nå i ettermiddag. Det ser bra ut.

Hermine (13) stiller spørsmål hun lurer på til Helsedirektoratet.

Hermine (13) stiller spørsmål hun lurer på til Helsedirektoratet.

Men hva er det greit å ha?

Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) har laget ei liste over ting du bør ha hjemme.

På lista finner du for eksempel en del matvarer med lang holdbarhet og annet nødvendig utstyr. Men dette er generelle råd fra DSB, de er ikke knyttet spesielt til situasjonen akkurat nå.

– I tillegg er det lurt å ha en DAB-radio som går på batteri og ekstra batterier, sier regionredaktør i NRK Nord, Nina Einem.

– Det er fordi NRK P1 er Norges beredskapskanal. Det betyr at det er her myndighetene sender ut informasjon til befolkningen i ei mulig krise. Mange streamer i dag radio via nett. Men hvis strøm -, nett og/eller mobilnettet er nede, så vil mange ha problemer med å få lyttet til radiosendinger for å få informasjon. Derfor er en DAB-radio viktig å ha, forklarer hun.

Nina Einem

HØR PÅ RADIO: Nina Eimen, regionredaktør i NRK Nord, råder folk til å ha en dab-radio med batterier hjemme.

Foto: Petter Strøm / NRK