Hopp til innhold

FN kritiserte norsk fengsling av asylbarn

FNs utsending kritiserte den norske fengslingen av asylbarn da hun mandag besøkte Kirkenes. Hun ba om garanti for at alle asylsøkere får sine søknader er behandlet.

UNHCRs Nord-Europa-sjef Pia Prytz Phiri som besøkte Vestleiren sa at er at "Lukkede grenser løser ingen problemer".

KRITISK TIL NORGE: FNs Nord-Europasjef for flyktninger, Pia Prytz Phiri, sier stengte grenser ikke løser flyktningproblemet. Foto: Amund Trellevik/NRK

I dag, i gnistrende vintervær og 28 minusgrader, kom FNs flyktningkommissærs Nord-Europa-sjef, danske Pia Prytz Phiri, til den omstridte Vestleiren ved Kirkenes.

Her har hele familier av asylsøkere vært busset inn fra mottak andre steder i landet i påvente av bussretur til Russland over Storskog.

Ankomstsenter Finnmark, Vestleiren

Ankomstsenter Finnmark.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Barn skal ikke fengsles

Fredag ble i alt 82 mennesker fengslet og nektet å forlate leiren. Blant disse var flere familier med mindreårige barn.

– Jeg synes overhodet ikke at barn skal fengsles, sa FN-representanten med tydelig adresse til norske myndigheter.

– Jeg ønsker å få et førstehånds inntrykk av forholdene i leiren, og få i gang en dialog med norske myndigheter, sa FN-representanten da hun kom inn porten til den tidligere HV-leiren like etter kl. 13.30 mandag.

Vil ha juridisk garanti

Den norske praksisen med å sende asylsøkere med russisk visum tilbake til Russland uten realitetsbehandling av asylsøknaden, var hun også tydelig kritisk til.

Hun mener at landene må finne løsninger slik at asylsøkerne kan få sine søknader behandlet i de land de er kommet til, og ikke sendes rundt.

– Vi er bekymret for to ting: Når man returnerer, må asylsøkerne få juridiske garantier for at de ikke sendes videre til landet det flykter fra. Og så må de få en trygg asylprosedyre uansett hvor de er, sa hun.

Ankomstsenter Finnmark, Vestleiren

UDI vurderer nå å bruke Ankomstsenter Finnmark til et senter for asylintervjuer.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Lukking løser ingen problemer

Hun pekte på at alle land i Europa må dele byrden.

– Dette er en av de største krisene siden 2. verdenskrig, og det må finnes en felles europeisk løsning. Den kan ikke løses på nasjonalt nivå av enkeltland, sa hun.

– Å lukke grensene løser ikke problemet. Vi må se på andre alternativer enn stengte grenser for å sikre at folk kan komme inn lovlig og få sin søknad vurdert, understreket hun.

Skal møte Listhaug

Phiri sa hun er i Norge på høykommissærens initiativ for å skaffe seg kunnskap. Onsdag skal Phiri møte innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til samtaler i Oslo.